Vijf uitgangspunten vormen de basis van Doortrappen. Sterker nog: na ruim 4,5 jaar praktijkervaringen zien we dat deze vijf ook dé succesfactoren zijn om Doortrappen in de gemeenten goed uit te voeren.
1. Herkenbaarheid en herhaling
De programmanaam van Doortrappen wordt overal gebruikt. Ook de huisstijlkleuren, het lettertype en de zin ‘veiliger fietsen tot je 100ste’ zijn vaste elementen. Of er nu activiteiten zijn in Noord-Groningen, Zeeland, Twente of bijvoorbeeld Nieuwegein, zo is helder dat alles hoort bij het landelijke programma Doortrappen. En als iemand iets leest of hoort over Doortrappen, wordt al snel duidelijk dat het gaat over veiliger fietsen tot op hoge leeftijd.
Herkenbaarheid is een ding, herhaling van de boodschap is ook belangrijk. Want vaak heeft iemand veel meer momenten nodig voordat hij of zij Doortrappen herkent, alle informatie onthoudt en ook nog eens kan toepassen. Daarom is het voor de projectleider van Doortrappen in de gemeente goed om vanaf het begin samen te werken met een collega van communicatie. In een gezamenlijk opgesteld communicatieplan beschrijf je hoe Doortrappen bij de oudere fietser terecht gaat komen.
In de toolbox op Doortrappen.nl staan posters, filmpjes, het huisstijlhandboek en andere materialen voor de communicatie. Deze kan je gratis downloaden.
Lees hier meer over het bereiken van de seniore fietser
2. Van- en door ons
Doortrappen is begonnen bij het ministerie, maar het programma is van iedereen. Elke provincie, gemeente of lokale organisatie maakt het passend voor de eigen situatie. De boodschap van Doortrappen is gelijk (veiliger fietsen tot je 100ste) en wordt door iedereen gedragen, maar de fysiotherapeut, fietsenmaker of buurtsportcoach koppelt het aan zijn of haar eigen werkzaamheden.
De tips en informatie van Doortrappen bieden zij aan. De oudere fietser kiest vervolgens zelf welke informatie hij of zij nodig heeft. Zo geven we hen het gevoel dat Doortrappen ‘van- en door ons’ is en stimuleren we dat zij ook onderling ervaringen en tips delen.
Lees hier meer over de achtergrond van Doortrappen
3. Verbind fietsveiligheid en bewegen
Mensen vinden bewegen, sporten en actief zijn (meestal) leuk, en ze praten er graag over. Daarom de tip: verbind de informatie over fietsveiligheid met wat mensen graag doen. Dus met sporten en bewegen. Dit doe je in de communicatie en met je activiteiten. Maar zoek ook binnen de gemeentelijke organisatie of de regio die verbinding. Zo kunnen collega’s van de beleidsterreinen en organisaties in verkeer, sport, welzijn en zorg met elkaar samenwerken voor Doortrappen. Door gebruik te maken van elkaars kennis en netwerk kunnen we zoveel mogelijke oudere fietsers bereiken.
Lees hier meer over het samenwerken binnen de gemeente
4. Werk samen met lokale partners
Het hele jaar door zijn er in de gemeente activiteiten voor ouderen. Waar ze elkaar ontmoeten en koffiedrinken, zingen, of sporten én fietsen. Met Doortrappen werk je vaak samen met de organisaties die deze activiteiten aanbieden. Dat levert mooie momenten op en veel enthousiasme bij zowel de deelnemers als de vrijwilligers! Help de organisatie met het toepassen van de Doortrappenboodschap en spring bij in de organisatie van activiteiten. Zo maak je samen het bereik groter. Of: bedenk samen nieuwe activiteiten.
Lees hier meer over het samenwerken met lokale partners
5. Van onbewust naar ambassadeur
Het kost tijd, herhaling en veel kleine stapjes voordat een onbewuste seniore fietser zich openstelt en gaat nadenken over veiliger fietsen. En het duurt nóg wat langer voordat deze fietser aanpassingen uitvoert op de eigen fiets, of zich aanmeldt voor een middag of training over fietsveiligheid. Bij Doortrappen horen daarom ook kleine en makkelijk bereikbare activiteiten. Zoals een fietstocht of een informatiestand met koffie en thee. Tijdens deze gezellige activiteiten breng je het onderwerp veiligheid laagdrempelig onder de aandacht. Je breekt als het ware het gesprek ‘open’. De seniore fietser wordt aan het denken gezet, wordt zich langzaam bewust van de eigen vaardigheden. En vraagt zich af welke kansen en mogelijkheden hij of zij heeft om nog veiliger te fietsen.
Het helpt ook om ouderen met elkaar in gesprek te laten gaan. Bij een verhaal van een ander volgt misschien herkenning en het gevoel dat je niet de enige bent. Men staat ook eerder open voor oplossingen, zoals een fietshelm of spiegel, als een ander die al met tevredenheid gebruikt. De beste ambassadeur voor Doortrappen is de oudere fietser die onbewust begon, maar door Doortrappen zijn mogelijkheden en middelen heeft verbeterd. Die zo nog jarenlang veilig kan fietsen en zijn of haar verhaal graag deelt met leeftijdsgenoten.
Lees hier meer over de seniore fietser en de reis van onbewust naar ambassadeur
← Veilig fietsen tot je 100steDe Doortrapper →
Terug naar het overzicht: