De ervaren fietser
Veel inwoners van Nederland fietsen al jaren en meestal met veel plezier. Ook de oudere, ervaren fietsers. Zij hebben jarenlange fietservaring en genieten van het fietsen en het actief zijn. Velen willen ook graag op deze manier en gezond oud worden.
Drie groepen fietsers
Maar ja, er verandert wel iets, langzaam en vaak ongemerkt. Het lichaam verandert en ook de mentale krachten worden anders. Hoe gaan we daar mee om? We onderscheiden in het algemeen drie groepen oudere fietsers. De eerste groep is zich niet bewust van het feit dat de vaardigheden om te fietsen heel langzaam afnemen. Dit kan tot gevaarlijke situaties in het verkeer leiden. Een tweede groep oudere fietsers is zich wel bewust van de ongemakken van ouder worden, en wordt onzeker. Soms stoppen deze ouderen helemaal met fietsen. De derde groep heeft inzicht in de eigen situatie en wil graag het fietsgedrag daarop aanpassen. Voorbeelden zijn het monteren van een fietsspiegel of het vermijden van drukke kruispunten.
De doelgroep van Doortrappen, de Doortrapper
Het grootste deel van de oudere fietsers behoort tot de eerste groep. Deze groep fietst nog graag, maar denkt niet vaak na over het eigen fietsgedrag. Zij zullen niet spontaan naar een presentatie gaan waar alle gevaren van het fietsen worden getoond.
Het doel van het Doortrappenprogramma is dat we deze mensen eerst helpen om zich bewust te worden van het eigen fietsgedrag. Om daarover met hen in gesprek te gaan. In een tweede stap biedt het programma passende activiteiten en communicatie. Zodat deze ouderen nog lange tijd kunnen genieten van veiliger fietsen.
De route van de Doortrapper
Met Doortrappen willen we de oudere fietser, de Doortrapper, een gedragsverandering laten doormaken. Van een onbewuste fietser tot een bewuste veilige fietser. In de reis die de fietser naar de gedragsverandering leidt zitten acht stappen. Hieronder laten we deze acht stappen zien.
We vertellen het verhaal van ‘Carla’, de denkbeeldige vertegenwoordiger van de groep oudere fietsers. Carla loopt de stappen door die haar helpen geïnformeerd te raken en zich bewust te zijn van de eigen situatie. Daarna neemt ze kleine stapjes om haar eigen mogelijkheden te vergroten. Aan het einde van de acht stappen fietst ze bewust en veilig. Ze kan daar ook andere ouderen mee helpen, ze is een Doortrappen-ambassadeur geworden.
Stap 1: Carla is onbewust
Bij de start van het proces is Carla niet bewust bezig met fietsveiligheid. Zet verschillende kanalen in om mensen als Carla te bereiken met Doortrappen.
Carla hoort via verschillende kanalen over Doortrappen. Ze leest een bericht van een Doortrapper in de lokale krant. Ze ziet een flyer bij de dokter en ze komt poster in de supermarkt tegen.
Stap 2: Carla is bewust
Om te zorgen dat Carla daadwerkelijk iets gaat doen moet ze zich ook eerder herkennen in de boodschap van Doortrappen. Zorg dat Carla zich aangesproken voelt in de communicatie en activiteiten.
Carla ziet het verhaal en de naam van Doortrappen regelmatig langskomen en anderen in haar omgeving spreken erover. Carla begint zich te herkennen in de boodschap van Doortrappen: ‘Veiliger fietsen tot je 100ste'.
Stap 3: Carla ziet mogelijkheden
Voordat ze iets gaat ondernemen moet Carla inzien dat het voordelen oplevert als ze haar gedrag aanpast. Zorg dat Carla vertrouwd raakt met het aanbod van activiteiten en trainingen. Zo krijgt ze het gevoel dat ze er iets mee kan.
Op de gymclub ziet Carla een korte film met fietstips en instructies. Dat is handig om te weten voor tijdens de jaarlijkse fietstocht van de club!
Stap 4: Carla is van plan
Maak het voor Carla aantrekkelijk om ook daadwerkelijk aan activiteiten mee te doen. Daarvoor helpt het als activiteiten laagdrempelig en gezellig zijn. Ook helpt het als Carla met mensen in haar omgeving kan praten over het thema ‘veilig fietsen’.
Carla is zich bewust geworden van haar eigen mogelijkheden. Een uitnodiging van de wandelgroep komt per e-mail binnen. Een gesprek over fietsen na afloop van de altijd zo gezellige wandeling. Carla geeft zich op voor deze activiteit.
Stap 5: Carla in actie
Zorg dat als Carla in actie wil komen, ze alle nodige informatie kan vinden. Er is heel veel informatie beschikbaar op Doortrappen.nl waar je naar kan verwijzen.
Carla neemt een flyer van Doortrappen mee uit het folderrek in het gezondheidscentrum. Ze bezoekt de website doortrappen.nl en leest over de oefeningen die ze zelf thuis kan doen.
Stap 6: Carla zet eerste kleine stappen
Met de gevonden informatie kan Carla kleine eerste stappen zetten. Meedoen met activiteiten of thuis oefeningen doen. Zorg dat Carla allerlei verschillende manieren heeft om aan veilig fietsen te werken. Zo is er altijd iets dat bij haar past. Betrek daar ook de lokale partners bij. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut die fietsoefeningen uitlegt of een fietsenmaker die fietsen op de juiste hoogte in kan stellen en handige accessoires kan monteren.
Carla vraagt de fietsenmaker een passende spiegel op haar stuur te zetten. Ze doet thuis om de dag wat oefeningen.
Stap 7: Carla onderneemt serieuze actie
Zorg dat Carla ervaart dat de stappen werken en het belang van veilig fietsen inziet. Dan is ze ook bereid tijd te investeren aan het fietsgedrag.
Carla doet mee aan een fietstocht waarbij veel handige fietsinformatie wordt gegeven. Daarna gaat ze gezellig met de andere deelnemers een kopje koffie drinken.
Stap 8: Carla motiveert omgeving
Sommige ouderen die vaker meedoen met activiteiten vinden het leuk om daarbij ook te helpen en hun kennis te delen met andere deelnemers. Ze worden dan ambassadeur van Doortrappen. Ze kunnen anderen motiveren en ondersteunen om ook veilig te leren fietsen. Als een oudere ziet dat Doortrappen bij andere ouderen heeft geholpen, zijn ze ook meer geneigd om zelf mee te doen.
Carla doet voor de vijfde keer mee aan een fietstocht. Ze ziet dat er twee dames voor het eerst meedoen. Ze raakt met hen in gesprek en biedt aan met hen mee te fietsen die dag. Tijdens het fietsen vertelt ze over haar fietsspiegel en de oefeningen die ze thuis doet.
← De vijf uitgangspuntenRollen en verantwoordelijkheden →
Terug naar het overzicht: