Doel
Je gaat plannen maken voor Doortrappen. Zo bepaal je welke Doortrappenactiviteiten er wanneer in je gemeente gaan plaatsvinden. Dit doe je aan de hand van een vooraf opgesteld doel. In het begin zal dat een algemeen doel zijn. Bijvoorbeeld:
- Het introduceren van Doortrappen in de gemeente, of:
- De seniore fietser bewust maken van het thema fietsveiligheid.
Naarmate Doortrappen groter wordt in de gemeente worden de doelen specifieker. Bijvoorbeeld:
- Het bieden van fietsmogelijkheden en -trainingen voor mensen met een fysieke beperking.
Met de uitwerking van je doelen kom je tot een plan en planning voor Doortrappen. De kwartiermaker bij de provincie kan je hierbij ondersteunen.
Tips vooraf
Voordat je met het plannen maken aan de slag gaat is het goed om te bedenken wie je doelgroep precies is. Zorg dat je in je plan activiteiten opneemt voor de hele doelgroep. Plan niet alleen trainingen voor mensen die moeite hebben met fietsen. Maar voer ook leuke activiteiten uit voor senioren die goed en veilig fietsen, zoals een fietstocht. Op deze manier worden alle deelnemers zich bewust van de eigen vaardigheden en kunnen zij met elkaar oefenen en ervaringen uitwisselen.
- Doortrappen is er voor de seniore fietser. Dat is een brede doelgroep. Bedenk wie de doelgroep in jouw gemeente is. Welke speciale aandachtspunten gelden er voor deze mensen? Wat kenmerkt de seniore inwoner van jouw gemeente?
- Ook mensen die zich vitaal en gezond voelen vallen binnen doelgroep voor verkeersveilig fietsgedrag. Doe mee met, of organiseer, ook leuke activiteiten voor hen. Zoals een fietstocht of een ander sportevenement. Hierdoor worden ook zij zich bewust van de eigen (on)mogelijkheden. Het helpt wanneer dergelijke activiteiten plaatsvinden in gemengde leeftijdsgroepen. Zo kunnen ze deelnemen zonder als ‘oudere’ in de spotlight te staan.
- Neem ook de algemene fietsactiviteiten in je gemeente op in je jaarplanning, ook al is Doortrappen daar niet direct bij betrokken. In sommige gemeenten wordt bijvoorbeeld jaarlijks een fietsvierdaagse georganiseerd. Zo kun je zien wat er wanneer voor welke doelgroep wordt georganiseerd. Plan de Doortrappenactiviteiten niet gelijktijdig met andere fietsactiviteiten. Zorg voor een goede spreiding over het jaar.
- Ga na welke deskundigen je kan inzetten bij de activiteiten in jouw gemeente. Dat kunnen specialisten zijn, zoals Veilig Verkeer Nederland, of de Fietsersbond. Of mensen binnen de gemeente en de gemeentelijke sport- en welzijnsorganisaties. Of mensen met een specifiek beroep. Denk daarbij aan een opticien (hoe verandert het zicht van senioren met de jaren?), een fysiotherapeut (hoe kun je als fietser omgaan met het strammer worden van het lichaam?) of de fietsenmaker (hoe voelt het om op een goed afgestelde fiets te rijden en waar moet je bij de afstelling op letten?).
Acties
Gebruik je lokale kennis om tot een plan van aanpak te komen voor de komende periode. Je stelt het doel voor Doortrappen in de komende periode vast. Op basis daarvan kies je bij welke activiteiten je gaat aansluiten en welke activiteiten je zelf gaat uitvoeren. Bepaal op welk moment die activiteiten gaan plaatsvinden en je hebt een plan van aanpak voor Doortrappen.
Klik op ‘lees meer’ voor de concrete acties die je kunt ondernemen tijdens het plannen maken.
Bedenk het doel en de lokale aandachtspunten voor je Doortrappenplan
Het uiteindelijke doel van Doortrappenactiviteiten is komen tot bewustwording en gedragsverandering bij de seniore fietser. De activiteiten moeten leiden tot veiliger fietsgedrag. Maar hoe je dat het beste kan bereiken hangt van de lokale situatie af. In de ene gemeente wordt er al veel gefietst, maar is er minder aandacht voor veiligheid. Daar kan je aanhaken bij bestaande activiteiten om veilig fietsen onder de aandacht te brengen. De andere gemeente heeft helemaal nog geen fietsactiviteiten, maar er worden wel al algemene valpreventietrainingen gegeven. Daar kan je fietstochten organiseren om senioren in beweging te houden en het samen fietsen te oefenen.
Bepaal voor jouw gemeente wat het doel van Doortrappen wordt voor de komende periode. Wat is de focus voor de komende tijd? Wat wil je bereiken? Zoveel mogelijk senioren bereiken en spreken, of juist de diepte in met trainingen? Het doel en de lokale aandachtspunten kun je bespreken met de kwartiermaker bij de provincie en de mensen met wie je in de gemeente samenwerkt. Je kan er ook lokale partners en professionals bij betrekken.
Kijk ook hoe het doel en de inzet voor Doortrappen aansluit bij bestaand beleid en andere projecten in de gemeente. Denk dan bijvoorbeeld aan:
- Een gemeentelijk fietsplan;
- Lokaal gezondheidsbeleid waarin aandacht is voor vitaal ouder worden;
- Het Sportakkoord;
- De Mobiliteitsvisie;
- Verkeersveiligheidsplannen.
Kies bijpassende activiteiten
Binnen Doortrappen zijn er al veel activiteiten en trainingen (ofwel: interventies) ontwikkeld. Ze zijn succesvol bij andere Doortrappengemeenten ingezet. Deze activiteiten verschillen van laagdrempelig tot intensief. In de toolbox vind je een lijst met bestaande activiteiten. Per activiteit wordt het doel en de uitvoering kort beschreven. Ook worden er suggesties voor mogelijke te betrekken professionals of andere partners gegeven. Zij kunnen de uitvoering van desbetreffende activiteiten op zich nemen. Kies de activiteiten die aansluiten bij het eigen doel en de lokale behoefte en situatie.
Vaak worden er vanuit de provincie ook activiteiten en trainingen aangeboden. Die worden uitgevoerd door regionale partners of professionals. Bespreek dit met de kwartiermaker.
Maak een (jaar)planning met activiteiten
Maak met de gekozen activiteiten een (jaar)planning voor het Doortrappenseizoen in jouw gemeente. Vanaf het voorjaar tot in de herfst worden de meeste (fiets)activiteiten georganiseerd waar Doortrappen bij kan aansluiten. Maar Doortrappenactiviteiten kunnen het hele jaar gehouden worden. Een informatiebijeenkomst kan ook prima in de winter plaatsvinden. Ga je, naast het aansluiten bij bestaande activiteiten, ook zelf activiteiten uitvoeren? Plan die activiteiten dan in, zodat er een goede spreiding is over het fietsseizoen.
Gebruik de (jaar)planning ook in je communicatie. Bijvoorbeeld door deze te presenteren op de gemeentelijke Doortrappen website, of n bij een kick-off evenement. Lees hier meer over in het hoofdstuk De seniore fietser bereiken.
Je kunt de geplande activiteiten ook delen met andere gemeenten via de Registratietool op Doortrappen.nl. Door activiteiten te registreren die in jouw gemeente of provincie zijn georganiseerd, deel je jouw kennis met andere gemeenten en provincies. Zij kunnen hier inspiratie en kennis opdoen voor hun eigen activiteiten. En jij leert weer van andere gemeenten.
Tools
Doortrappen biedt allerlei tools om je te ondersteunen bij het plannen maken. In de toolbox van Doortrappen.nl vind je inspiratie voor bestaande activiteiten. Ook is er een handleiding voor het ontwerpen van een eigen activiteit. Op Doortrappen.nl staat ook een lijst met activiteiten die in andere gemeenten worden uitgevoerd.
- Doortrappen Inspiratiedocument: Hierin zijn onder andere allerlei trainingen en activiteiten te vinden. Deze kun je vergelijken met wat er al aan senioren in de gemeente wordt aangeboden. Voor bepaalde activiteiten of trainingen zijn losse documenten beschikbaar:
- Lijst met activiteiten op Doortrappen.nl: Hier kun je zien welke activiteiten er in andere gemeenten worden uitgevoerd. Deze activiteiten worden via een registratietool op Doortrappen.nl bijgehouden.
- Ontwerp je eigen interventie: Met deze handleiding kun je je eigen activiteit of training opzetten als je af wilt wijken van de voorbeelden uit de toolbox en lijst met activiteiten.
Voorbeelden
In de gemeente Apeldoorn werken verschillende organisaties samen aan Doortrappen. Een welzijnsorganisatie en sportorganisatie voeren de organisatorische taken uit. De gemeente ondersteunt bij de planvorming en communicatie. Zo benut de gemeente de expertise van de samenwerkende partijen. In een gezamenlijk projectplan laten de partijen zien hoe Doortrappen de komende jaren in Apeldoorn wordt uitgevoerd. Klik op ‘lees meer’ om het plan te bekijken.
Wat merkt de Doortrapper?
De Doortrapper krijgt alleen te maken met het eindresultaat van het plannen maken, de (jaar)planning. Als je meedoet met bestaande activiteiten zullen ze die wellicht al kennen. Voor activiteiten die je zelf uitvoert is het belangrijk dat je die goed onder de aandacht brengt. Gebruik je planning van activiteiten in de communicatie naar de doelgroep. Presenteer je geplande activiteiten bijvoorbeeld op de gemeentelijke Doortrappenpagina op Doortrappen.nl, op een eigen facebookpagina, op de gemeentelijke website en die van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid van jouw provincie en lokale partners.
← Lokaal verkennenDe seniore fietser bereiken →
Terug naar het overzicht: