Doel
Hoe vind je de ouderen, de doelgroep van Doortrappen? Je bereikt hen het beste als je zoekt en aansluit bij de activiteiten en mensen in je gemeente waar de doelgroep komt. Dit kunnen zorgverleners zijn, of mensen die sociale activiteiten of culturele evenementen organiseren. Maar het kan ook juist de plek zijn waar de doelgroep boodschappen doet. Het doel van het lokaal verkennen is deze plekken, personen en organisaties te vinden.
In de meeste gemeenten is er van alles te vinden rondom fietsen, gezondheid en fietsveiligheid van senioren. Denk daarbij aan:
- Activiteiten, acties en trainingen, zoals een fietsdag, fietsmaatjes, verkeerseducatie, seniorenfietsgroepen, activiteiten van de wielervereniging, seniorendagen, fietsvierdaagse, weekmarkt.
- Organisaties, zoals een gezondheidscentrum, wielervereniging, sportservice, kerkgemeenschappen, fietsersbond, werkgevers, sport- en hobbyclubs, ouderenbonden, andere clubs, zoals de Rotary of Lions.
- Personen, zoals de fysiotherapeut, ergotherapeut, huisarts, opticien, fietsenhandelaar, buurtsportcoach, actieve wethouder.
Tips vooraf
Maak voor de verkenning een klein plannetje. Wie ken je al in je eigen netwerk, wat weten ze al van Doortrappen? Wie wil je nieuw spreken, wat ga je hen vertellen of vragen, wat neem je daarvoor mee? Maak een lijstje met lokale partners die je tijdens de verkenning en ook tijdens de DoortrappenRadarsessie aanvult. Klik op ‘lees meer’ voor meer tips.
- Ga in gesprek met de kwartiermaker van Doortrappen in jouw provincie. Zij hebben vaak al veel kennis over wat er speelt in de regio en kunnen op verschillende manieren ondersteunen.
- Probeer in het begin zoveel mogelijke verschillende partijen te spreken. Je hoeft niet alle fysiotherapeuten of fietshandelaren te spreken; kies voor variatie in organisaties en functies.
- Spreek ook met seniore fietsers. Dat kan op straat, bij de fietsenmaker via verenigingen of organisaties, of bij activiteiten die al voor hen worden georganiseerd.
- Bedenk wat je gaat vragen én wat je gaat vertellen. Neem een flyer mee over Doortrappen of wijs hen op Doortrappen.nl. Bedenk hoe een mogelijke samenwerking eruit ziet en wat dat op kan leveren.
- Laat je niet beperken door de gemeentegrenzen. Veel organisaties en verenigingen opereren regionaal. Een coördinator van een buurgemeente kan je helpen met een eerste verkenning. De kwartiermaker van Doortrappen in jouw provincie kan je met hen in contact brengen.
- Kijk ook of er algemene fiets- of sportevenementen zijn in de gemeente of regio. Ook evenementen die niet primair op senioren gericht zijn kun je gebruiken om aandacht voor fietsen als sport, fietsen voor je gezondheid en fietsveiligheid te krijgen.
Acties
Omdat de situatie per gemeente verschilt zijn er allerlei manieren om lokaal te verkennen. Bij de ene gemeente is er al veel informatie; bij de andere moet het verkennen nog plaatsvinden. Tip: begin klein: spreek mensen uit je eigen netwerk en gebruik hen om weer nieuwe mensen en organisaties te leren kennen. Ga ook eens langs bij activiteiten die al voor senioren worden georganiseerd. Met een DoortrappenRadarsessie kun je, met hulp van anderen, de lokale situatie in beeld brengen.
Klik op ‘lees meer’ voor een aantal concrete stappen die je kunt uitvoeren om de lokale situatie te verkennen.
Ga in gesprek met mensen uit je eigen netwerk en bouw daarop verder
Begin het lokaal verkennen door binnen je eigen netwerk op zoek te gaan naar mensen die in contact staan met senioren en betrokken zijn bij (fiets-)activiteiten voor die doelgroep. Bespreek met hen wat er allemaal al in de gemeente georganiseerd wordt en welke mensen en organisaties daarbij betrokken zijn. De mensen uit je eigen netwerk kunnen je ook weer verder verbinden. Bijvoorbeeld met iemand bij een (fiets-)vereniging, welzijns- of zorginstantie, of een fietshandelaar.
Binnen de gemeentelijk organisatie kun je ook andere domeinen erbij betrekken. Wellicht is daar al veel bekend over organisaties, activiteiten en sport voor senioren. Bij het zoeken naar verbindingen in de gemeentelijke organisatie kan het helpen om op zoek te gaan naar mensen die een enthousiasme voor fietsen delen. Misschien heeft de gemeente een eigen fietsclubje, of zijn er gemeentemedewerkers lid van de lokale fietsvereniging. Gebruik het gezamenlijke enthousiasme om nieuwe ingangen en verbindingen bij de gemeente te krijgen.
Ga langs bij (fiets-)activiteiten die voor senioren worden georganiseerd
Als je de kans krijgt om bestaande activiteiten bij te wonen kan dit handige informatie opleveren. Welke organisaties en personen doen mee? Zijn er vrijwilligers of professionals betrokken, wie zijn dat en waar komen ze vandaan? Wat voor mensen komen op de activiteit af, hoe zijn ze uitgenodigd en hoe reageren ze? Allemaal leerzame informatie om bij het uitvoeren of aansluiten bij activiteiten van Doortrappen mee te nemen.
Ga bij deze activiteiten ook eens met senioren in gesprek. Zij weten vaak veel over het aanbod in hun eigen gemeente, welke clubs en verenigingen voor senioren er zijn.
Voer een DoortrappenRadarsessie uit
Met de DoortrappenRadar zet je de eerste stap om alle lokale organisaties en mensen in beeld te brengen die rondom de ouderen in je gemeente, wijk of buurt te vinden zijn. Elke gemeente is anders: dus de Radar is ook voor elke gemeente verschillend. Doorloop samen het stappenplan en gebruik de handige templates van de DoortrappenRadar om jouw partners te vinden.
De kwartiermaker in je provincie kan je helpen met het uitvoeren van de DoortrappenRadarsessie.
Klik hier voor de pagina van de DoortrappenRadar in de Toolbox
Tools
Doortrappen heeft verschillende tools die je helpen bij de lokale verkenning. Er is materiaal dat je mee kunt nemen naar een netwerkgesprek, zoals een flyer of een inspiratiedocument. Voor de DoortrappenRadarsessie zijn een stappenplan en templates beschikbaar. Klik op ‘lees meer’ voor meer informatie over de beschikbare tools.
- Doortrappen brochure voor professionals: Deze kun je meenemen of vooruitsturen voor verkennende gesprekken.
- Doortrappen inspiratie handleiding: Hier vind je onder andere een inspiratiedocument met allerlei trainingen en activiteiten. Deze kun je vergelijken met activiteiten die al aan senioren in de gemeente worden aangeboden.
- De DoortrappenRadar: Voor het uitvoeren van de DoortrappenRadarsessie zijn een stappenplan, presentatie en templates beschikbaar op Doortrappen.nl.
Voorbeelden
Lokaal verkennen draait uiteindelijk om het verbinden met mensen, activiteiten en organisaties. Op Doortrappen.nl staan interviews met mensen die zich met Doortrappen hebben verbonden. Professionals, vrijwilligers én seniore fietsers. Gebruik deze interviews als inspiratie voor je gesprekken. Klik op ‘lees meer’ om deze fietsverhalen te bekijken.
Doortrappen met professionals
Doortrappen doen we samen. In deze reeks interviews gaan we in gesprek met vrijwilligers, buurtsportcoaches, fysiotherapeuten en mensen bij de gemeenten met een inspirerend verhaal. Hoe motiveren zij ouderen om te blijven fietsen en wat kan Doortrappen daaraan bijdragen?
Doortrappen magazine
Tijdens het Doortrappencongres in februari 2023 is het Doortrappen magazine gepresenteerd. In dit magazine staan allemaal mooie verhalen van mensen en activiteiten. Gebruik het magazine als inspiratie om te bedenken wat er in jouw gemeente allemaal mogelijk is.
Zo doen zij het
De oproep 'Wie is de oudste fietser van Nederland' (januari 2019) leverde niet alleen drie trotse winnaars op, maar ook een schataan fietsverhalen van mensen die al hun hele leven met plezier en volharding doortrappen. Lees hier de fietsverhalen van Doortrappers.
Wat merkt de Doortrapper?
Van deze stap zullen de meeste seniore fietsers nog weinig merken. Maar tijdens jouw verkenning in de gemeente kom je hen vast al tegen. De ouderen die deelnemen aan bestaande activiteiten, maar bijvoorbeeld ook senioren die zich als vrijwilliger inzetten. Bijvoorbeeld in het bestuur van een fietsclub, of voor het organiseren en begeleiden van activiteiten. Ga met ze in gesprek en gebruik hun netwerk en kennis voor het lokaal verkennen en de andere stappen van het opstartproces.
← Samenwerken met lokale partnersPlannen maken →
Terug naar het overzicht: