Doel
Activiteiten zijn er in allerlei soorten en maten. Van klein tot groot en van lokaal tot regionaal. Het kan gaan om het uitdelen van flyers op een (senioren)evenement. Het uitvoeren van een fietsveiligheidstraining. Of een gezamenlijke fietstocht met tips voor samen fietsen en afsteltips van een fietsenmaker. Door het uitvoeren van meerdere Doortrappenactiviteiten betrek en bereik je de seniore fietser. Deze wordt zich bewust van zijn eigen situatie. Door te praten over fietsen en fietsveiligheid en mee te doen met activiteiten leert de seniore fietser wat hij kan doen en welke maatregelen hij kan nemen om de eigen veiligheid te verbeteren.
Er zijn twee manieren om Doortrappenactiviteiten te organiseren. Je haakt met de Doortrappenactiviteiten aan bij evenementen van lokale partners. Of je organiseert zelf eigen Doortrappenactiviteiten. In beide gevallen kun je de onderstaande tips, acties en tools gebruiken.
Tips vooraf
Bij Doortrappenactiviteiten draait het om een positieve insteek en boodschap. Dat doe je door het vrijblijvend, luchtig, gezellig en laagdrempelig te houden. Zorg dat je de activiteit goed voorbereidt en de betrokken partners, vrijwilligers en professionals goed informeert. Zo gaan de deelnemers met een goed gevoel naar huis.
- Zorg dat de seniore fietser op de hoogte is van de activiteit. Ook als je aanhaakt bij een bestaande activiteit. Zet de communicatiemiddelen en het netwerk van Doortrappen in voor meer deelnemers en dus een groter bereik.
- Praten over belemmeringen roept soms bij (vitale) ouderen weerstand op. Houd activiteiten daarom luchtig en laagdrempelig. De activiteit dient om vooroordelen weg te nemen (bijvoorbeeld tegen een stuurspiegel), om mensen bewust te maken. En, om hen te motiveren advies in te winnen of aan een gerichte (vervolg)activiteit deel te nemen.
- Voorkom situaties waarin men het gevoel krijgt een toets te moeten ondergaan en het advies kan krijgen om niet meer te fietsen. Een spiegel voorgehouden krijgen via een parcours of presentatie kan immers al confronterend genoeg zijn. Het is niet de bedoeling dat de deelnemers zo veel confrontaties ondergaan dat ze verdere interventies vermijden of afwijzen.
- Activiteiten die ook leuk zijn voor andere groepen hebben het voordeel dat seniore fietsers zich niet in een hokje geplaatst voelen. Bijvoorbeeld: op een markt waar zowel een ligfiets als een fiets met lage instap kan worden uitgeprobeerd, komt een gemengde groep af en zo kan men ‘ongemerkt’ even de fiets met lage instap proberen.
Acties
Wie doet wat? Je bereidt de activiteit zelf voor en organiseert het. Het kan ook zijn dat de activiteit door een partner of professional wordt uitgevoerd. In beide gevallen is een goede voorbereiding belangrijk. Zorg dat de betrokken organisaties en mensen geïnstrueerd zijn. En dat zij de materialen en middelen hebben die nodig zijn. Bedank na afloop de mensen die zich voor de activiteit hebben ingezet. Bedank de deelnemers voor hun aanwezigheid en vraag ze wat ze van de activiteit vonden. Die informatie kun je gebruiken voor het verbeteren van de activiteiten en inzet van Doortrappen in jouw gemeente.
Klik op ‘lees meer’ voor de concrete acties die je voor en na de activiteit kan uitvoeren om het een succes te maken.
Bereid de activiteit goed voor met een plan of draaiboek
Ga je zelf een activiteit uitvoeren of aanhaken bij een bestaande activiteit? Zorg dan dat je je goed voorbereidt. Het maken van een plan of een draaiboek helpt daarbij. Bedenk daarbij:
- Wat is het doel van de activiteit?
- Wie zijn betrokken bij de uitvoering?
- Wat hebben die mensen nodig?
- Waar gaat de activiteit plaatsvinden?
- Welke middelen en materialen worden er gebruikt?
- Hoe werf ik deelnemers?
Allemaal vragen die je in een plan of draaiboek kan vastleggen. Bedenk ook wat er tijdens de activiteit misschien mis kan gaan. Wat je kan doen om die situatie te voorkomen. En, wat er moet gebeuren mocht die situatie tóch voorkomen.
Instrueer betrokken partners, vrijwilligers en professionals, ook over Doortrappen
In de meeste gevallen zijn er, naast jou, ook andere mensen betrokken bij de organisatie en uitvoering van een Doortrappenactiviteit. Natuurlijk is het belangrijk dat die mensen weten wat ze moeten doen. Maar, zorg dat je hen ook kort vertelt over het achterliggende doel van Doortrappen. En hoe deze activiteit daaraan bijdraagt. Licht toe dat alles vanuit een positieve insteek gebeurt. Dat alle activiteiten uiteindelijk moeten bijdragen aan veilig fietsgedrag. Heeft de betrokken partner of vrijwilliger geen inhoudelijke kennis over veilig fietsen? Zorg dan dat ze weten naar wie ze de deelnemer die vragen steltkunnen doorverwijzen.
Zorg voor materialen en middelen
Om de herkenbaarheid van Doortrappen te vergroten kun je zelf materialen en middelen produceren. Vraag ook bij de kwartiermaker van jouw provincie of er materiaal beschikbaar is dat je tijdens activiteiten kunt gebruiken. Voor het maken van communicatiemiddelen biedt Doortrappen een herkenbare huisstijl, een vast lettertype en illustraties die je kunt gebruiken. Dit alles staat beschreven in de stijlgids.
Bedank de mensen die zich voor en tijdens de activiteit hebben ingezet
Een stap die nogal eens wordt vergeten. Toch is het erg belangrijk om partners en vrijwilligers te bedanken. Zo voelen ze zich gewaardeerd en betrokken. Betrek ze ook bij het evalueren en verbeteren. Op Doortrappen.nl is ook een waarderingspakket beschikbaar. Dit pakket biedt tips en mogelijkheden om mensen die zich voor Doortrappen in jouw gemeente inzetten in het zonnetje te zetten.
Ga (na afloop) met deelnemers in gesprek
Ga met de deelnemers in gesprek. Zo kun je nagaan of de activiteit een succes was. Je kunt de deelnemers vragen over wat er een volgende keer beter zou kunnen. Of welke andere activiteiten ze graag nog meer zouden willen zien. Gebruik deze informatie om je plannen voor Doortrappen verder te verbeteren.
In de meeste provincies wordt actief gestuurd op monitoring en evaluatie. Het kan zijn dat je hiervoor dingen moet vragen of bijhouden bij een activiteit. Bijvoorbeeld tellen van het aantal (nieuwe) deelnemers. Of het laten invullen van een evaluatieformulier. De kwartiermaker zal dit met je bespreken.
Tools
Doortrappen heeft meerdere tools die het uitvoeren van activiteiten ondersteunen. In de toolbox op Doortrappen.nl kun je beschrijvingen vinden van bestaande activiteiten. Er is een stijlgids voor het ontwikkelen van eigen materialen die bijdragen aan herkenbaarheid van Doortrappen. En, ter inspiratie, een lijst met activiteiten die in andere gemeenten zijn uitgevoerd.
- Doortrappen Inspiratiedocument: Hierin zijn onder andere allerlei trainingen en activiteiten te vinden. Deze kun je vergelijken met wat er al aan senioren in de gemeente wordt aangeboden. Voor bepaalde activiteiten of trainingen zijn losse documenten beschikbaar:
- Lijst met activiteiten op Doortrappen.nl: Hier kun je zien welke activiteiten er in andere gemeenten worden uitgevoerd. Deze activiteiten worden via een registratietool op Doortrappen.nl bijgehouden.
- Doortrappen stijlgids: Doortrappen biedt een heldere en herkenbare huisstijl, een vast lettertype en handige producten en middelen om het programma uit te werken.
- Waarderingspakket: Dit pakket geeft tips en mogelijkheden om mensen die zich voor Doortrappen in jouw gemeente hebben ingezet in het zonnetje te zetten.
Voorbeelden
De afgelopen jaren zijn er in veel gemeenten succesvolle Doortrappenactiviteiten uitgevoerd. Zelfs tijdens de lockdownperiode werd er van alles georganiseerd om de seniore fietser veiliger te laten fietsen. Op Doortrappen.nl zijn mooie verhalen te vinden van Doortrappenactiviteiten door het hele land.
Wat merkt de Doortrapper?
Dit is de stap waar de Doortrapper actief bij betrokken is. De seniore fietser doet mee aan de activiteit, of spreekt tijdens een activiteit met iemand over fietsveiligheid in het algemeen of Doortrappen in het bijzonder. Zelfs als een seniore fietser niet zelf actief deelneemt, maar iemand spreekt die aan de activiteit heeft deelgenomen, is er effect. In eerste instantie zal het gaan om het creëren van bewustwording. Men gaat nadenken over het eigen kunnen. Men herkent de naam Doortrappen en waar dat voor staat. Het is, mede daarom, belangrijk om de activiteiten met een positieve insteek uit te voeren. Zorg dat mensen met een positief gevoel en enthousiast achterblijven na de activiteit. Over hun eigen kunnen en de mogelijkheden om dat te verbeteren. Maar ook over Doortrappen. Zo kunnen ze mensen in hun netwerk enthousiast maken om bij de volgende activiteit mee te doen. Of heb je een nieuwe vrijwilliger die voortaan kan helpen bij het organiseren en uitvoeren van activiteiten.
← De seniore fietser bereikenVerbeteren en borgen →
Terug naar het overzicht: