Doel
Na het uitvoeren van een activiteit kijk je even terug, om te bedenken en op te schrijven wat er goed is gegaan en wat er beter kan. Dit doe je ook na afloop van een seizoen Doortrappen. Hebben de activiteiten voldoende bijgedragen aan het doel? Wie van de ouderen hebben we bereikt, wie (nog) niet? Wat vond de seniore fietser ervan? Allemaal vragen die je helpen de inzet van Doortrappen te evalueren en te verbeteren.
Door de geleerde lessen op te schrijven en te koppelen aan het eerder opgestelde plan, zorg je voor borging.
Tips vooraf
Voordat je aan de slag gaat met evalueren is het goed om het eerder opgestelde doel en plan van Doortrappen in jouw gemeente nog eens te bekijken. Voer je evaluatie uit aan de hand van dit doel en de uitgevoerde activiteiten. Klik op ‘lees meer’ voor meer tips.
- Betrek partners, vrijwilligers en professionals bij de evaluatie. Gebruik hun ervaringen en tips voor verbeteringen. Kijk samen hoe je in de toekomst meer kunt bereiken. Door betrokkenen inspraak te geven laat je zien dat hun mening ertoe doet.
- Maak goede resultaten (lokaal) bekend en vergeet daarbij het bestuur van je eigen gemeente niet. Een groeiend aantal aanmeldingen, enthousiasme van deelnemers, (financiële) opbrengsten bij winkeliers, groei van de veiligheid onder senioren. Door het delen van dergelijke resultaten groeit de steun en het enthousiasme voor Doortrappen.
- Als een activiteit minder succesvol was is het extra interessant om daarvan te leren. Wat ging er mis? Waar is dat door veroorzaakt? Wat kan er volgende keer anders? Wees open en bespreek ook dit met betrokkenen.
Acties
In de meeste provincies wordt actief gestuurd op monitoring en evaluatie. Het kan zijn dat je hiervoor dingen moet vragen of bijhouden bij een activiteit. Bijvoorbeeld tellen van het aantal (nieuwe) deelnemers. Of het laten invullen van een evaluatieformulier. De kwartiermaker zal dit met je bespreken.
Naast de monitoring en evaluatie door de provincie kun je zelf ook werken aan verbetering. Klik op ‘lees meer’ voor een aantal concrete acties die je kunt doen om Doortrappen in jouw gemeente te verbeteren en te borgen.
Evalueer de eigen inzet
Evalueer, aan de hand van je eigen doelen en plan, hoe Doortrappen in jouw gemeente is verlopen. Wat is er bereikt? Wat ging goed, wat kan beter? Hebben de activiteiten aan je doel bijgedragen? Welk deel van de doelgroep heb je bereikt? Bespreek deze vragen met de mensen met wie je binnen Doortrappen hebt samengewerkt.
Deel en bespreek de leerpunten
Deel je ervaringen en leerpunten met de kwartiermaker of buurgemeenten. Zo kunnen jullie van elkaar leren en tips uitwisselen. Benut de gezamenlijke kennis en denkkracht om verbeterpunten op te stellen. Bekijk ook welke mogelijke samenwerkingen daarin mogelijk zijn. Bijvoorbeeld door het samen ontwikkelen van een nieuwe activiteit. Of het ontwerpen en produceren van ondersteunende materialen of middelen.
Deel de resultaten met de gemeentelijke organisatie
Voor de borging van Doortrappen is het goed om de resultaten binnen de gemeentelijke organisatie te delen. Zo wordt zichtbaar wat de toegevoegde waarde is van Doortrappen. Kijk hoe de resultaten van Doortrappen hebben bijgedragen aan bestaand beleid en andere doelstellingen van de gemeente. Doe dat niet alleen voor het eigen domein. Denk ook na wat er voor de andere beleidsterreinen bereikt is. Bijvoorbeeld een bijdrage aan meer beweging en minder eenzaamheid.
Zorg dat de gemeentelijke medewerkers de resultaten verder in de organisatie delen. Je kunt hier een korte samenvatting voor maken (bijvoorbeeld op één A4). Beschrijf ook wat je van plan bent om het volgend jaar nóg beter te gaan doen. Zorg als het kan dat deze samenvatting ook met de wethouder en andere bestuurders wordt gedeeld.
Verwerk de leerpunten in een nieuw plan
Gebruik de resultaten van alle evaluaties om nieuwe plannen te verbeteren. Begin met het bijstellen van het doel. Wat wil je met het nieuwe plan bereiken? Denk na hoe je een bredere doelgroep kan bereiken. En hoe je deze doelgroep aan activiteiten kan laten deelnemen. Bedenk ook welke nieuwe activiteiten je kan organiseren voor de doelgroep die al is betrokken.
Tools
Bij de monitoring en evaluatie vanuit de provincie wordt er vaak gebruikt gemaakt van standaard evaluatieformulieren. Deze zijn beschikbaar bij de kwartiermaker van de provincie.
- Deel succesverhalen en ervaringen op je gemeentelijke Doortrappenpagina. Zo kunnen toekomstige Doortrappers zien wat er in hun gemeente al is gedaan.
- Gebruik de registratietool om activiteiten te delen. Met behulp van een vragenlijst vul je informatie over de activiteit in. Zo kun je jouw ervaringen delen met andere Doortrappengemeenten.
- Binnenkort op Doortrappen.nl: Lees het Inspiratiedocument voor borging van Doortrappen in jouw gemeente.
Voorbeelden
In 2021-2023 heeft het landelijk programmabureau Doortrappen een uitgebreid monitoring- en evaluatieonderzoek laten uitvoeren. Daarin is de uitvoering van Doortrappen in het hele land onderzocht. In de rapporten van deze monitoring en evaluatie worden een aantal belangrijke aanbevelingen genoemd.
Wat merkt de Doortrapper?
De ervaring en de mening van De Doortrapper is een belangrijke bron van informatie. Ga met deelnemers van activiteiten in gesprek en vraag om feedback. Dat kan directe verbeterpunten opleveren voor die activiteit. Of input voor wat ze nog meer zouden willen leren of oefenen. Door de Doortrapper inspraak te geven zal deze zich meer betrokken gaan voelen bij Doortrappen. Seniore fietsers die de inhoud goed onder de knie hebben en vaak betrokken zijn bij activiteiten kun je vragen om vrijwilliger te worden. Actieve vrijwilligers worden dan Doortrappen-ambassadeurs. De laatste stap in de reis van gedragsverandering van de seniore fietser.
← Activiteiten uitvoeren
Terug naar het overzicht: