Op allerlei plekken in de gemeente wordt aan Doortrappen gewerkt. Bij het opstarten, het plannen maken, de organisatie en de uitvoering. Veel mensen en organisaties doen dus mee! En hoe zorgen zij ervoor dat ze samen succes hebben met hun Doortrappen programma? Welke rollen onderscheiden we? Hier lees je het.
De Doortrappencoördinator
De coördinator is het centrale aanspreekpunt van Doortrappen in de gemeente. De coördinator kent de gemeente als geen ander, is ondernemend en georganiseerd.
Gelukkig doet de coördinator het niet allemaal alleen. De coördinator werkt samen met de andere rollen (personen) binnen Doortrappen. Hij/zij bezoekt lokale partners, nodigt hen uit voor een bijeenkomst en onderhoudt de contacten met hen. Hij/zij stelt het plan met activiteiten op. Dit bestaat uit bestaande activiteiten waar Doortrappen bij aansluit, of nieuwe activiteiten. Vaak is in overleg met de Doortrappen kwartiermaker van de provincie afgesproken welke activiteiten er in ieder geval worden uitgevoerd. De coördinator zorgt dat alle partners weten wat ze te doen staat en welke materialen zij nodig hebben. De coördinator houdt de uitvoering van activiteiten in de gaten en evalueert de (fiets-) activiteiten.
Bij wie in dienst?
De coördinator is in dienst van de gemeente, of van een organisatie die in opdracht van de gemeente de uitvoering doet. Denk aan de sportservice van de gemeente, of de welzijns- of zorgorganisatie. Soms is de coördinator een zelfstandige die door de gemeente wordt ingehuurd.
Lees hier meer over de rol en het profiel van de Doortrappencoördinator
Het landelijk programmabureau Doortrappen
Het landelijk programmabureau van Doortrappen is verantwoordelijk voor het beleid en de ontwikkeling van het Doortrappenconcept. Het programmabureau zorgt ervoor dat de kwartiermakers en coördinatoren alle kennis weten te vinden die nodig is om Doortrappen in de provincie en de gemeenten uit te voeren. Daarvoor beheert het programmabureau de Doortrappenwebsite met uitgebreide toolbox, worden bijeenkomsten georganiseerd en contacten gelegd binnen het netwerk van het programma. In opdracht van het landelijk programmabureau worden allerlei nieuwe activiteiten, trainingen en materialen ontwikkeld. Dit gebeurt meestal in samenwerking met de provincies. De materialen zijn vervolgens voor de kwartiermakers en coördinatoren beschikbaar.
Het programmabureau werkt aan onder andere:
Kwartiermaker van de provincie
De kwartiermaker is vaak iemand die bij de provincie verantwoordelijk is voor fietsveiligheid, verkeerseducatie of -gedrag. Binnen Doortrappen is de kwartiermaker adviseur voor gemeenten en beheert de toewijzing van provinciale budgetten. De kwartiermaker enthousiasmeert gemeenten in de provincie voor Doortrappen en ondersteunt en adviseert waar nodig. De provincie voert ook de monitoring en evaluatie uit en is verantwoordelijk voor de borging van de Doortrappen-aanpak in de provincie. Zo kan de kwartiermaker gemeenten van elkaar laten leren en samen laten werken op weg naar een nog succesvollere uitvoering van Doortrappen.
Lees hier meer over de ondersteuning die de kwartiermaker en de Doortrappenorganisatie kunnen bieden
Beleidsmedewerker bij de gemeente
Meestal zijn bij de gemeente verschillende beleidsmedewerkers betrokken bij Doortrappen. Doortrappen raakt immers diverse domeinen. Zoals bijvoorbeeld een beleidsmedewerker voor fietsveiligheid, verkeerseducatie of verkeer, maar Doortrappen kan ook belegd worden bij de domeinen sport en welzijn. Hoewel de seniore fietsers binnen al die domeinen een belangrijke doelgroep zijn, is de beleidsmedewerker vaak beperkt in uren en middelen. De beleidsmedewerker is vaak het aanspreekpunt bij het opstarten van Doortrappen binnen de gemeente. In het begin heeft de beleidsmedewerker vaak een rol bij het opstellen van de Doortrappenradar, bij het informeren van betrokkenen binnen de gemeente en om hen samen aan de tafel te brengen. Voor de uitvoering van Doortrappen kan door de beleidsmedewerker een coördinator worden aangesteld. De beleidsmedewerker kan dan ondersteunen bij het samenwerken in de gemeente en bij het informeren van de bestuurlijke laag, vooral belangrijk bij planvorming en het organiseren van budget voor Doortrappen.
Lees hier meer over het samenwerken tussen verschillende beleidsterreinen binnen de gemeente
Communicatiemedewerker bij de gemeente
De communicatieadviseur fungeert als tussenpersoon tussen de Doortrappencoördinator en de lokale media. Communicatie over activiteiten in de gemeente is onmisbaar. Een communicatieadviseur van de gemeente weet welke (lokale) kanalen voor de communicatie over activiteiten kunnen worden ingezet en welke toon hierbij het beste gebruikt kan worden. De communicatieadviseur kan de coördinator ondersteunen bij het opstellen van persberichten, aankondigingen en het maken van een communicatieplan.
De lokale partner
De Doortrappencoördinator staat in contact met de lokale partners, zoals bijvoorbeeld een voorzitter van een sportvereniging, buurthuis, kaartclub of fietsgroep. Samen bespreken ze bij welke lokale activiteiten Doortrappen een rol kan spelen of welke Doortrappenactiviteit ze samen kunnen uitvoeren. Ook de lokale fietsenhandelaar kan een goede partner zijn om mee samen te werken. Bijvoorbeeld voor het verspreiden van de Doortrappenboodschap, het bereiken van de seniore fietser of het, met korting, aanbieden van fietsonderdelen die de veiligheid bevorderen.
Lees hier meer over het samenwerken met lokale partners
De seniore fietser
De Doortrappers. Fietsen is voor hen leuk, maar soms ook noodzakelijk, omdat ze op die manier mobiel en gezond blijven. Toch krijgen de meeste seniore fietsers te maken met fysieke en mentale uitdagingen. Door de Doortrapper langzaam bewust te laten worden van de eigen vaardigheden en manieren om die te verbeteren en te behouden kan gedragsverandering worden bereikt. Een enthousiaste seniore fietser kan zelfs betrokken worden als vrijwilliger. De seniore fietser wordt dan een Doortrappenambassadeur.
Lees hier meer over de seniore fietser en de reis van onbewust naar ambassadeur
Fietsexpert
De fietsexperts zijn landelijke organisaties met kennis over (fiets)verkeer. De landelijke experts zijn aanbieders van (gedrags-) trainingen en activiteiten (oftewel, interventies). De aangeboden interventies zijn vaak ontwikkeld in overleg met Doortrappen. Op aanvraag kunnen zij ook activiteiten voor de gemeentelijke coördinator organiseren. Denk aan: adviseurs van de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland (VVN), ANWB, etc.
← De DoortrapperDoortrappen in jouw gemeente →
Terug naar het overzicht: