In Nederland leren we vaak als kind al te fietsen. We doen het dagelijks en blijven het graag tot op hoge leeftijd doen. De afgelopen decennia is het aantal fietskilometers van 50-plussers flink gestegen. Mede dankzij de e-bike. Dat is positief: het houdt ons gezond en het is een handig vervoermiddel. Ook kunnen we makkelijker vrienden, familie of de sportclub bezoeken. Maar, oudere fietsers zijn ook kwetsbaar. Het aantal verkeersslachtoffers onder fietsende ouderen neemt toe. Van de omgekomen fietsers is vooral het aandeel 80-plussers flink toegenomen: van 12% in 2000 tot 27% in 2019, ofwel 54 van de in totaal 203 dodelijke fietsslachtoffers. Bijna driekwart (72%) van het totaal aantal fietsdoden is 60-plusser. (bron: SWOV)
Veel oudere fietsers durven na een ongeval niet meer te fietsen. Dat is jammer, want zo zijn ze minder in beweging. Dat kan weer gevolgen hebben voor hun gezondheid of voor het onderhouden van de sociale contacten. Met het motto ‘niet afstappen, maar doortrappen’ maken provincies en gemeenten gebruik van het programma Doortrappen. Dit programma richt zich op de bewustwording en gedragsverandering van oudere fietsers. Zodat zij langer mobiel en gezond blijven op de fiets.
Doortrappen is ontwikkeld op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, is een van de maatregelen in het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid en staat in het Meerjarenbeleidsplan Fietsveiligheid (in ontwikkeling).
Lees meer op ‘Veilig fietsen tot je 100ste’
Doortrappen is er voor de seniore fietser
De seniore fietser, de Doortrapper, fietst graag en wil dat blijven doen! Een Doortrapper weet dat het lichaam met de jaren wat strammer wordt en het reactievermogen minder. Maar hij of zij weet niet altijd welke risico’s dit met zich meebrengt. Sommige fietsers zijn misschien toch afgestapt, maar kunnen met extra bewegingsoefeningen of een aanpassing aan de fiets met vertrouwen weer jaren veilig doortrappen.
Heldere informatie, tips en activiteiten geven Doortrappers inzicht in de risico’s en bieden meteen oplossingen om deze risico’s te verminderen. Vaak zijn dat simpele aanpassingen die ze direct kunnen (laten) uitvoeren. Ook worden fietsers enthousiast als ze met elkaar spreken over langer blijven fietsen en ouder worden.
Het landelijke programma Doortrappen helpt provincies en gemeenten om van hun oudere, fietsende inwoners zelfverzekerde Doortrappers te maken. Het doel is hen bewust te maken van hun eigen fietsveiligheid. Tips voor veilig fietsen helpen daarbij.
Lees meer over hoe Doortrappen de seniore fietser ondersteunt
Methode van Doortrappen
Het doel van Doortrappen is fietsende ouderen bewust te maken van het onderwerp ‘veiligheid’. Dat doen we door er met ze over te praten op plekken waar zij al zijn. We willen de oudere fietsers verleiden tot aanpassingen aan hun fiets of in hun gedrag.
Via hun eigen vertrouwde netwerk in de gemeente krijgen de fietsers op logische momenten tips, informatie en hulp aangeboden. Die zij op hun eigen situatie kunnen toepassen. Dat lukt, door het onderwerp fietsveiligheid te koppelen aan bewegen en actief blijven. De toon is positief, en niet betuttelend. Het helpt om de Doortrappen-boodschap in herkenbare stijl vorm te geven, steeds op dezelfde manier door te voeren en te blijven herhalen. Zo helpen we de oudere fietser het eigen fietsgedrag aan te passen en de eigen mogelijkheden te verbeteren. Met als doel minder ongelukken, meer gezondheidswinst en een betere kwaliteit van leven.
Lees meer over de vijf uitgangspunten van Doortrappen
Meedoen is gemakkelijk
Doortrappen bestaat uit een landelijk netwerk van provincies en gemeenten, landelijke organisaties en vele lokale partners. Het is een programma waarmee met beperkte inspanning een duurzaam resultaat kan worden bereikt met:
Lees hier hoe jij Doortrappen kan inzetten in jouw gemeente.
Veilig fietsen tot je 100ste →
Terug naar het overzicht: