Het doel van Doortrappen is oudere fietsers bewust te maken van hun eigen fietsveiligheid. Door het onderwerp bespreekbaar te maken op plekken waar ouderen al aanwezig zijn. En door hen te verleiden tot aanpassingen aan de fiets of in hun gedrag.
Jouw gemeente kan hiermee aan de slag door lokale partijen te activeren en hen te helpen de Doortrappen-boodschap over te brengen. Daarnaast kun je samen met de provincie zelf ook activiteiten en trainingen (oftewel, interventies) organiseren en financieren. Doortrappen wordt landelijk ondersteund door het programmabureau Doortrappen met bijeenkomsten, communicatiematerialen en een online toolbox. Provincies hebben een kwartiermaker die gemeenten ondersteunt bij het opzetten en uitvoeren van Doortrappen-activiteiten.
Lees meer over de ondersteuning voor (het opstarten van) Doortrappen in jouw gemeente
De voordelen voor jouw gemeente
Meedoen aan Doortrappen levert jouw gemeente meerdere voordelen op:
De gemeente wordt ontzorgd door:
- De kennis en ondersteuning van een landelijk programma en een provinciale kwartiermaker;
- Communicatiemiddelen, activiteiten en trainingen die voor Doortrappen zijn ontwikkeld.
De gemeente heeft een groter en effectiever bereik door:
- Gebruik te maken van de kennis van Doortrappen over het bereiken van de doelgroep;
- De aansluiting bij een landelijk programma;
- Het evalueren en verbeteren van lokale en landelijke activiteiten voor ouderen;
- Gebruik te maken van een programma-aanbod dat is gebaseerd op het bereiken van bewustwording en gedragsverandering bij ouderen.
De gemeente maakt nieuwe waardevolle verbindingen via:
- De (nieuwe) samenwerking met en tussen lokale partners;
- Een groot netwerk van gemeenten en expertorganisaties die met Doortrappen bezig zijn.
Bekijk hier welke gemeenten er al met Doortrappen bezig zijn
Bestuurlijk draagvlak
Het is belangrijk om collega’s van verschillende gemeentelijke domeinen (en wethouders) te betrekken bij het programma. Denk bijvoorbeeld aan beleid op terreinen als zorg, sport, verkeer en vervoer, Wmo, sociale infrastructuur en veilig thuis. Verschillende beleidsprogramma’s bevatten onderdelen waar Doortrappen invulling aan kan geven. Verken samen met bestuurders hoe Doortrappen witte vlekken kan opvullen en in welke wensen en behoeften het programma kan voorzien. Zo kan je het belang van het programma goed uitleggen en samen optrekken om jullie doelen te bereiken.
In diverse bestaande documenten en beleidsstukken zijn vaak handige aanknopingspunten te vinden voor Doortrappen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een fietsplan waarin ruimte is voor educatie;
- Lokaal gezondheidsbeleid waarin aandacht is voor vitaal ouder worden;
- Het Sportakkoord of Preventieakkoord in de gemeente;
- De Mobiliteitsvisie;
- Verkeersveiligheidsplannen;
- De Fietsagenda;
- Valpreventie.
Binnenkort verschijnt op Doortrappen.nl een nieuwe versie van de 'bestuurlijke notitie Doortrappen'. Dat document beschrijft hoe Doortrappen kan bijwerken aan de verschillende bestuurlijke doelen van de gemeente. Het document kan als template gebruikt worden voor een bestuurlijke notitie in de eigen gemeente.
Het organiseren van Doortrappen in jouw gemeente
Erg belangrijk is de trekker of coördinator die de voortgang van én de energie in het traject bewaakt. Hierin zijn vele vormen mogelijk. Veel gemeenten stellen een Doortrappencoördinator aan die wordt ondersteund door een kleine groep betrokkenen. Deze coördinator kan in dienst zijn van de gemeente, ingehuurd worden als zelfstandige of werkzaam zijn bij een organisatie die het beleid van de gemeente uitvoert (denk hierbij aan partijen als Zorg en Welzijn of de sportservice in je gemeente).
Gemeenten die minder tijd en middelen hebben om met Doortrappen aan de slag te gaan, zoeken vaak een vorm waarin wordt samengewerkt. Een kleine groep van interne en externe betrokkenen start met het programma. Deze opzet kan ook een groeimodel zijn. Door als gemeente successen te delen en de bekendheid van het programma toeneemt, kun je de inzet en rolverdeling aanpassen.
Kijk voor meer informatie op de pagina ‘De Doortrappencoördinator’
← Rollen en verantwoordelijkhedenDe Doortrappencoördinator →
Terug naar het overzicht: