Een trekker of coördinator die de voortgang van en energie in het traject bewaakt is essentieel. Bij het aanstellen van een coördinator voor Doortrappen is het van belang dat er binnen de gemeente voldoende draagvlak is. Zijn er genoeg (cruciale) personen en instanties die Doortrappen ondersteunen en daar een bijdrage aan willen leveren?
De rol van coördinator is voor Doortrappen erg belangrijk. Hierin zijn vele vormen mogelijk. Veel gemeenten stellen een Doortrappen- coördinator aan die wordt ondersteund door een kleine groep betrokkenen. Deze coördinator kan in dienst zijn van de gemeente, ingehuurd worden als zelfstandige of werkzaam zijn bij een organisatie die het beleid van de gemeente uitvoert (denk hierbij aan partijen als Zorg en Welzijn of de sportservice in je gemeente).
Gemeenten die minder tijd en middelen hebben om met Doortrappen aan de slag te gaan, zoeken vaak een vorm waarin wordt samengewerkt . Een kleine groep van interne en externe betrokkenen start dan met het programma. Deze opzet kan ook een groeimodel zijn. Wanneer je als gemeente successen deelt en de bekendheid van het programma toeneemt, kun je de inzet en rolverdeling aanpassen.
Taken van de coördinator
De coördinator is verantwoordelijk voor de uitvoering van de lokale Doortrappen-activiteiten. Een belangrijke taak van de coördinator is contact zoeken met collega’s binnen en buiten de gemeente die werken aan verschillende thema’s die allemaal met Doortrappen te maken hebben. Doortrappen raakt namelijk aan meerdere thema’s, zoals sport, vitaliteit, eenzaamheid, ouderen en welzijn. Door samen te werken versterk je elkaars doelen en activiteiten.
De coördinator verkent, eventueel samen met de kwartiermaker van de provincie, de lokale context. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van een DoortrappenRadarsessie. De coördinator legt contacten met lokale partners en bepaalt samen met deze partners welke activiteiten of trainingen worden ingezet. De coördinator is lokaal het eerste aanspreekpunt voor Doortrappen. Hij of zij is alert op signalen en handelt daarnaar of speelt deze door aan de kwartiermaker bij de provincie of het landelijk programmabureau.
Het profiel van de coördinator
De coördinator heeft binnen de gemeente overzicht over de thema’s en de netwerken, legt verbanden tussen ambities, partners en activiteiten en weet van aanpakken. De coördinator kan een medewerker van de gemeente of van een lokale partner zijn, maar kan ook worden ingehuurd (afhankelijk van de lokale situatie en het daarop gebaseerde advies van de provinciale kwartiermaker).
Competenties van de coördinator:
- Daadkrachtig – zet plannen om in uitvoering;
- Verbindend - koppelt de verschillende expertises en activiteiten aan elkaar;
- Communicatief vaardig – kan de boodschap op een begrijpelijke manier verwoorden en weet mensen te overtuigen en te enthousiasmeren;
- Creatief – als het gaat om het leggen van verbanden, het inzetten van mensen en middelen en het bedenken van nieuwe ideeën en oplossingen.
Tips voor de (startende) Doortrappen-coördinator
- Maak de uitvoering van Doortrappen niet direct te groot. Begin met het aanhaken van organisaties, activiteiten en personen die enthousiast zijn of waar Doortrappen gemakkelijk op kan aansluiten.
- Werk waar mogelijk tegelijkertijd aan de inhoudelijke uitvoering van Doortrappen (activiteiten en communicatie) en de organisatie binnen de gemeente (samenwerken tussen beleidsterreinen, aanhaken van de bestuurlijke context). Door beide lijnen gelijktijdig te laten oplopen is het gemakkelijker om draagvlak en enthousiasme op te wekken. Bestuurders willen immers graag weten of hun inzet kan rekenen op bijval. Succesvolle activiteiten dragen direct bij aan bestuurlijk draagvlak.
- Maak goede afspraken over het proces en de verantwoordelijkheden. Bepaal welke activiteiten onder de paraplu van Doortrappen vallen, hoe de organisatie eruit moet zien en hoe de middelen ingezet worden.
De coördinator is een verbinder
Voor een goede samenwerking is het belangrijk dat de coördinator de verschillende expertises en activiteiten aan elkaar koppelt. De coördinator hoeft niet de afzender van uitnodigingen te zijn en hoeft zelf ook geen activiteiten te ontwikkelen, maar heeft wel het overzicht van de aanwezige initiatieven en kennis. De coördinator kan de seniore fietser in contact brengen met de juiste lokale partners en brengt hen in één team samen. Hij of zij kan zien aan welke activiteiten er in de gemeente behoefte is en kan zorgen dat het aanbod gevarieerd is en aansluit bij de wensen van de seniore fietser. De coördinator biedt kennis, informatie en geschikte activiteiten voor lokale partners. Hij of zij wordt daarbij ondersteund door de provincie en het landelijk programmabureau Doortrappen. De coördinator is de contactpersoon binnen de gemeente.
Aansluiten bij de lokale context
De coördinator is de aangewezen persoon om, in overleg, keuzes te maken in de uitvoering van Doortrappen. Daarbij gaat het om keuzes als:
- Op welke seniore fietsers focussen we ons (als eerst)? De grote groep of juist de oudere fietsers die bij hulpverleners al in beeld zijn?
- Welke problemen vinden we het meest urgent? Gaan we ons richten op fietsvaardigheid, op het juist afstellen van de fiets, op routes of op specifieke aandoeningen?
- Bij welke instanties en organisaties ligt al langer een vraag?
Lees hier meer over het lokaal verkennen
← Doortrappen in jouw gemeenteOndersteuning van Doortrappen →
Terug naar het overzicht: