Het artikel is inmiddels meer dan 400 keer bekeken en in onze inbox ontvingen wij veel reacties. Enkele hiervan bundelen we hieronder. Heb je zelf nog een goede tip of reactie? Laat het ons weten via de contactknop of mail ons op programmadoortrappen@gmail.com.
Zo gaf Marijke aan dat op- en afstappen nog steeds lastig blijft, maar dat ze sinds kort een elektrische fiets heeft met extra lage instap. “Ik ben daar geweldig blij mee!”
Peter-Paul had nog extra tips voor de aanschaf van een nieuwe fiets: “Het zou erg goed zijn om bij het aanschaffen van een nieuwe fiets, deze te laten aanmeten. Dat wil zeggen: een meting van de beenlengte (binnenzijde), romplengte en armlengte. Op grond hiervan kan als eerste de lengte van de zitbuis en bovenbuis worden bepaald, waarna aandacht kan worden besteed aan de zadelhoogte, de positie van het zadel tot de trapas en die tot het tot het stuur om tot een ideale fietspositie te komen. De gewichtsverdeling tussen armen (polsen) en zitvlak is hierbij van belang naast de buigingshoek in de kniegewrichten.” Ook heeft hij nog een goede tip voor winters fietsweer: “Onder gladde omstandigheden het zadel lager zetten en minder spanning in de banden om beter grip te verkrijgen.”
Tot slot, vult Hans aan, is het belangrijk om je fiets goed te leren kennen. “Ik heb een e-bike met middenmotor (Bosch) en vier standen voor ondersteuning. Ik trek gewoonlijk op in dezelfde stand die ik gebruik bij het fietsen. De motor levert dan genoeg vermogen om normaal op te trekken. Als je in de hoogste stand optrekt stuift de fiets onder je vandaan, vooral als je voorwielaandrijving hebt. Hier gebeuren nogal wat ongelukken mee.
Wat betreft op- en afstappen op een herenfiets: ik stap op vanuit stilstand en knijp voor-en achterrem in tot ik op het zadel zit. Als je evenwicht even niet goed is heeft je fiets een vaste positie.”