Waar kan ik doortrappen in mijn buurt?
Waar kan ik Doortrappen in mijn buurt?

Het Doortrapproject Zeist is op 17 maart gestart.

Wendy van der Ham 01-04-2022 43 keer bekeken {0} reacties

Begin

02-04-2022 om 19:30

Einde

02-04-2022 om 21:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Zeist Badmeester Schenkepad 1

Op donderdagavond 17 maart vond in Zeist de eerste ‘Doortrappen’ activiteit plaats. Het programma ‘Doortrappen’ van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de ambitie dat senioren zo lang mogelijk veilig blijven fietsen. Eind 2021 werd de gemeente Zeist officieel een ‘Doortra

We merken het allemaal: de fietspaden worden alsmaar drukker en voor senioren kan deze drukte zorgen voor moeilijkheden.

In 2016 bezochten in totaal 656.000 Nederlanders de spoedeisende hulp, van wie 120.000 (18 procent) als gevolg van een verkeersongeval. Van de ernstige letsels waren er in 2016 40.800 veroorzaakt door een fietsongeval (bijna twee derde van alle verkeersongevallen met ernstig letsel).

De belangrijkste ontwikkeling in de afgelopen jaren is de toename van het aantal fietsongevallen bij fietsers van 55 jaar of ouder. Het aantal fietsongevallen per gefietste kilometers neemt bij vrouwen toe met het stijgen van de leeftijd vanaf 50 jaar. Bij mannen begint deze stijging vanaf de leeftijd van 70 jaar.

“Ik vind het belangrijk dat we tot op hoge leeftijd lekker kunnen blijven fietsen. Maar natuurlijk wel veilig. Het programma Doortrappen helpt daarbij.” Aldus voormalig Minister Cora van Nieuwenhuizen.

Activiteiten in de gemeente Zeist

Sport- welzijns- en zorgprofessionals krijgen steeds meer vragen over het langer blijven fietsen en/of weer opstappen na een val of revalidatie. Het is belangrijk dat zij een effectief advies kunnen geven aan senioren.

Ergo- en fysiotherapeuten, praktijkondersteuners van huisartsen en welzijnswerkers werden door Sportief Zeist uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op 17 maart jl. om meer te weten te komen over het project Doortrappen, welke aandacht er gegeven kan worden aan de fysieke gezondheid, welke hulpmiddelen er bestaan en hoe de fiets beter afgesteld kan worden. Ook WMO-consulenten en ouderenadviseurs waren aanwezig bij deze informatieve bijeenkomst.

Marjolein Kuijt, fysiotherapeut bij Valpreventie het Gooi gaf tijdens deze bijeenkomst een heldere uitleg hoe risico’s op fietsongelukken met relatief simpele adviezen, oefeningen en fietsaanpassingen verkleind kunnen worden.

Zo is het voor de hand liggende advies om te fietsen op een veilige fiets. Laat deze jaarlijks controleren. Let bij de aankoop van een elektrische fiets op de plaats van de motor, het liefst zo dicht mogelijk bij het wegdek zodat de fiets gemakkelijker hanteerbaar is. Overweeg bij een seniorenfiets een lage instap, een kort zadel, antislippedalen en achteruitkijkspiegels. Fietsen met een helm is nog niet zo ingeburgerd bij ons, maar zeker een aanrader. Zorg ervoor om uitgerust op pad te gaan, kies voor een veilige en rustige route en zorg dat je goed zichtbaar bent.

Dit zijn slechts enkele tips die Marjolein ter sprake bracht. Iedere deelnemer ontving na de bijeenkomst een uitgebreid naslagwerk om de genoemde adviezen nog eens rustig na te lezen.

In mei gaat het Doortrapproject van Start voor de senioren van Zeist.

Cookie-instellingen