Dit initiatief is opgezet door Jelle, met als doel om fietsen toegankelijk te maken voor elke Utrechter. Voordat hij ons te woord staat, maakt hij eerst nog een ritje op de duofiets met de enthousiaste wethouder Rachel Streefland.
Gefeliciteerd met de lancering van de eerste deel-duo fiets van Utrecht! Waarom ben jij met dit initiatief gestart?
Met een duo-fiets zit je naast elkaar, in principe hoeft maar één iemand te fietsen en sturen. De ander kan meegenieten en naar behoefte trappen. Daarom is deze fiets voor bijna iedereen geschikt. Deze duo-fietsen stonden al op 36 locaties in Nederland, dankzij de organisatie Fietsmaatjes. Maar nog niet in Utrecht. En dat is gek, want deze inclusieve fiets past juist goed bij het karakter van onze stad. Daarom ben ik dit initiatief gestart, zodat fietsen bereikbaar wordt voor alle Utrechters. Nu hebben we de eerste, maar als het aan mij ligt zeker niet de laatste!
- Fietsburgemeester van Utrecht, wat moet ik me daarbij voorstellen?
Er zijn 150 fietsburgemeesters over de hele wereld. Elke fietsburgemeester zet zich op verschillende manieren in om fietsen te bevorderen in zijn of haar stad. In Utrecht wordt al heel veel gefietst. Maar we moeten in Utrecht ook rekening houden met mensen die moeilijker meekomen. Voor die mensen zet ik me in en probeer ik drempels weg te nemen. De doelgroepen waar ik me op focus zijn ouderen, mensen met een fysieke of mentale beperking en nieuwe Utrechters.
- Wat zie jij als de grootste uitdaging voor de fietsende oudere in Utrecht?
Utrecht is echt de stad van de fiets. Er liggen prachtige fietspaden, maar er zijn ook heel veel mensen die erop rijden. En met steeds meer verschillende snelheden. Voor veel ouderen is dit een uitdaging, er komt zoveel op ze af. Daarnaast is er ook een aantal oudere wijken in Utrecht die nog echt gebouwd zijn voor de auto. Hier wordt hard gereden en er liggen onveilige kruispunten. Het programma Doortrappen kan helpen om ouderen meer vertrouwen te geven in deze situaties.
- Fietsburgemeester en Doortrappen coördinator, hoe combineer je die twee functies?
Ik zet mij altijd in om fietsen toegankelijk te maken, voor jong tot oud! De duofiets is daar een mooi voorbeeld van. Twee weken geleden ben ik op de duofiets langs verschillende buurt-en verzorgingshuizen gefietst en mensen uitgenodigd om een stukje mee te rijden. Er was zoveel enthousiasme tijdens deze ritjes, en het was een mooie kans om met verschillende doelgroepen in contact te komen.
- Heb jij nog een tip voor andere Doortrappen coördinatoren?
Ik probeer altijd veel in contact te zijn met mensen uit de wijk en in gesprek te gaan over wat zij nodig hebben. Vorig jaar hebben wij een Doortrappen programma gedraaid in de wijk Overvecht. De mensen die ik daar heb ontmoet sturen me nog steeds vaak artikelen of informatie door. Ik bel hen ook op om hun mening te vragen over nieuwe ideeën. Daardoor denken ze steeds meer met mij mee. Met persoonlijk contact stimuleer je ouderen om echte Doortrappen ambassadeurs te worden!