Peter: “Leeftijd speelt op de fiets geen rol”

March 06, 2023
1738 keer bekeken

Peter (63 jaar) woont in Zaandam en stapt dagelijks op de fiets. Je komt hem tegen op zijn stadsfiets voor kleine ritjes, een gehuurde mountainbike voor rondjes op het parcours, en op zijn racefiets voor langere ritten. Door de jaren heen heeft hij flink wat fietservaringen opgedaan.

We vroegen hem er meer over.

Stoer op de fiets

Als kind mocht Peter een keer een rondje fietsen op de racefiets van een kennis. “Dat was in de hoogtijdagen van het Nederlandse wielrennen.” Hij noemt namen als Jan Raas, Hennie Kuiper en Erik Breukink. “Toen ik op die fiets stapte, voelde ik me zó stoer. Ik raakte enthousiast en dat is nooit meer weggegaan.” Rond zijn twintigste kocht hij zijn eerste eigen racefiets. “Ik maakte geregeld tochtjes rond Amsterdam, waar ik toen woonde. De afstanden waren afhankelijk van de tijd die ik had. Nadat de kinderen geboren waren, kwam er van fietsen dan ook niet veel terecht. Simpelweg omdat de tijd ontbrak.”

Lange afstanden

Rond zijn 53e is Peter weer lange afstanden gaan fietsen. ‘Lang’ betekent voor hem alles boven de 150 kilometer. “Door lange afstanden te rijden raakte ik ervan overtuigd dat ik een achtdaagse tocht van Italië naar Nederland aankon. In 2013 heb ik dan ook de Tour for Life gefietst – in een team van tien personen, met eigen verzorgers. Het was zowel sportief als vriendschappelijk een groot succes.” Deze ervaring smaakte naar meer: in 2016 reed hij The Ride (van de Stelvio in de Dolomieten naar de Cauberg) en in 2022 deed hij dit nog eens (van de Mont Ventoux naar de Cauberg). En de volgende tocht? Die staat al gemarkeerd in zijn agenda.

Fietsen verbindt

Het mooie aan fietsen is volgens Peter dat het niet uitmaakt hoe oud je bent. “Leeftijd speelt op de fiets geen rol. Ik rijd fietstochten op mijn racefiets met zowel jongere als oudere vrienden.” De hoogtepunten zijn voor hem de fietstochten met zijn zoons. “Met mijn jongste zoon reed ik de Ronde van Noord-Holland en met mijn oudste zoon heb ik afgelopen jaar de Ronde van Vlaanderen gereden.”

Veilig fietsen

Als je fietst, is het belangrijk om op veiligheid te letten. Volgens Peter is veilig fietsen een kwestie van je aanpassen aan je omgeving. “Op rustige wegen kun je lekker doorrijden, in de stad moet je rustig aan doen. Als je in het donker op pad gaat moet je zorgen voor goede verlichting. En rijd je in stille gebieden? Zorg dan dat je een beetje zelfredzaam bent: leer hoe je een lekke band kunt plakken of verwisselen en neem een telefoon mee zodat je altijd iemand kunt bereiken in noodgevallen.” Zelf heeft hij een abonnement op ANWB Wegenwacht Fiets. “Wat er ook gebeurt, overdag of ’s avonds, ik kom wel thuis.”

Peters fietstips

Aan mede-Doortrappers wil Peter twee fietstips meegeven. De eerste is een praktische: “Zorg dat je de juiste kleding draagt als je op de fiets stapt. Je kunt je heel goed kleden tegen kou en regen. Als je dat goed afstemt, is elk weer goed fietsweer.” Ook heeft Peter een tip voor een mooie zomerse fietsroute. “Ik fiets vaak van Baarn naar Utrecht. In de zomer ga ik dan door de bossen van De Vuursche. Het is daar werkelijk prachtig. Als je er ’s morgens rond een uur of acht rijdt is er nog bijna niemand. Je hebt alle ruimte en ook nog eens kans om een hertje te zien!”

Images

X (voorheen Twitter)

Cookie settings