Paul: “Fietsen staat voor mij synoniem aan vrijheid”

January 16, 2023
1646 keer bekeken

Paul (60 jaar) woont in het drukke Amsterdam. Het volle stadscentrum weerhoudt hem er niet van om op de fiets te stappen. Integendeel, met zijn zes fietsen vindt hij altijd wel een reden om erop uit te gaan. We vroegen Paul naar zijn indrukwekkendste fietservaringen.

Zes fietsen

Van een Cortino stadsfiets tot een Merlin crossfiets, en van een Giant mountainbike tot een Kuoto tijdritfiets: Paul gebruikt ze allemaal. En dat is nog niet alles, want naast deze rij fietsen heeft hij ook nog twee race-exemplaren tot zijn beschikking. Met al zijn fietsen bezoekt hij onder andere de Dam, polders, bossen, duinen en doet hij mee aan triatlonwedstrijden.

Fietsen is vrijheid

Paul vertelt ons: “Fietsen staat voor mij synoniem aan vrijheid. Als rechtgeaarde Amsterdammer uit de sixties is vrijheid een kernwaarde. Je komt op de mooiste plaatsen ter wereld, bent een met de elementen. Wat wil je nog meer?” De mooiste fietsroute die hij heeft gefietst is La Marmotte in de Franse Alpen. “De route brengt je over vier Alpentoppen met de finish op de Alpe d' Huez.” Zijn motivatie voor het fietsen van deze route? “Voor mij is het verleggen van grenzen in combinatie met natuurbeleving en avontuur een ideale mix. Het moment waarop je de top van de bergpas Galibier bereikt geeft een ongekende adrenalinegolf.”

Flink doortrappen

Verder doet Paul inmiddels al 20 jaar aan triatlon. Hij was lange tijd niet tevreden over zijn tijdritten. Daarom besloot hij onlangs een tijdritfiets aan te schaffen. “Eigenlijk ontbeer ik de discipline en het zwemtalent om op een behoorlijk niveau aan triatlon mee te doen. Pas nu ik 60-plus ben en eindelijk een tijdritfiets heb merk ik dat mijn niveau goed genoeg is om mee te strijden voor het podium.” Voor een felbegeerde podiumplaats moet Paul zichzelf nog wel flink uitdagen. “Laatst reed ik voor het eerst gemiddeld 40 kilometer per uur. Dan moet je toch aardig doortrappen lijkt me zo.”

Oefening baart kunst

Pauls ervaring is dat je steeds handiger wordt in fietsen, naarmate je het vaker doet. “Het is belangrijk dat je scherp bent en goed anticipeert. Dus leer het kinderen vroeg, fiets veel en fiets ook in moeilijke omstandigheden.” Als je moeite hebt met fietsen, kun je het leren door kleine stapjes te nemen. “Begin met een klein rondje op een verlaten bedrijventerrein, en werk langzaam toe naar een zaterdagmiddag in het centrum van Amsterdam. Rome is niet in een dag gebouwd. Wees geduldig en wees lief voor jezelf. Geniet van de reis, ook als het even tegenzit.”

Pauls fietstip

“Ga pas over op een elektrische fiets als dit echt de enige optie is om te blijven fietsen. Blijf zo lang mogelijk zelf trappen, dat is gezond en duurzaam!”
 

 

Images

X (voorheen Twitter)

Cookie settings