Hoe handiger, veiliger, leuker blijven fietsen?
Hoe handiger, veiliger, leuker blijven fietsen?

Veilig fietsen tips

Wil je langer veilig fietsplezier? Tips van doortrappers.

Alle tips Vóór het fietsen Tijdens het fietsen Technische tips Tips van doortrappers

 • Linksaf slaan

  Heb je moeite met kijken over je schouder bij het linksaf slaan? Kies dan voor de veiligste optie: stop, stap af, kijk rustig naar beide kanten en steek dan over. Lopend of per fiets. Een spiegeltje helpt ook om veilig linksaf te slaan.

 • Helm niet verplicht, wel verstandig

  Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht, wel zegt het ministerie van IenW dat het verstandig is om een helm te dragen. Het staat dus iedereen vrij om er een aan te schaffen. Laat je bij de aankoop adviseren door de rijwielhandelaar.

 • Blijf uit de dode hoek

  De chauffeur van een vrachtwagen heeft een flinke dode hoek waardoor hij of zij de fietser niet altijd ziet. Blijf bij kruisingen minstens drie meter achter een vrachtwagen als er geen fietsstrook is. En als er wel een fietsstrook is, probeer dan zo ver mogelijk naar voren te staan.

 • Verdeel je bagage

  Boodschappen doen op de fiets? Zo pak je al snel wat extra kilometers mee door de week! Maar met een paar liter zuivel en een zak aardappelen komt er flink wat gewicht bij. Tip: een bagagedrager achterop is stabieler dan voorop. Ook (afneembare) fietstassen zijn ideaal.

 • Veilig op de e-bike

  Veel fietsers rijden op een e-bike. Een uitkomst als je bijvoorbeeld last hebt van je botten of je partner een stuk sneller rijdt, maar neem de tijd om er aan te wennen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je sneller gaat dan andere weggebruikers verwachten; let goed op hun reactie bij passeren.

 • Houd afstand

  Wil je ruimte houden om uit te wijken als dat nodig is? Richtlijn: blijf zo’n 50 cm weg van stoeprand, berm of geparkeerde auto’s, En fiets je in een groep, let er dan ook op dat jullie afstand houden ten opzichte van elkaar. Op de smalle fietspaden is het veiliger om achter elkaar te fietsen.

 • Wees extra alert bij slecht weer

  Bij regen kunnen sommige plekken onverwacht glad zijn heb ik gemerkt. Ik ben nu extra voorzichtig maar ga wel op pad. Met goede verlichting, reflectoren en opvallende kleding voel ik mij zekerder op de weg.