Hoe handiger, veiliger, leuker blijven fietsen?
Hoe handiger, veiliger, leuker blijven fietsen?

Veilig fietsen tips

Wil je langer veilig fietsplezier? Tips van doortrappers.

Alle tips Vóór het fietsen Tijdens het fietsen Technische tips Tips van doortrappers

 • Beginnen met de e-bike

  Overweeg je de aanschaf van een e-bike? Probeer eerst verschillende e-bikes uit. Als evenwicht houden op de gewone fiets lastig is, dan is een e-bike met drie wielen misschien een testrit waard.

 • Driewieler voor meer balans

  Vind je het lastiger om goed balans te houden en vertrouw je soms niet op je fiets met twee wielen? Wordt een overstapper! Probeer eens een driewieler met twee wielen voor, of achter.

 • Check je medicijnen

  Begin je met een nieuw medicijn? Dan kan de apotheker adviseren om (tijdelijk) niet te fietsen en de auto te laten staan. Bijvoorbeeld doordat je slaperig of duizelig kan worden. Dit staat in de bijsluiter. Check dit op www.rijveiligmetmedicijnen.nl of vraag het na in de apotheek.

 • Pas je tijd en fietsroute aan

  Weet je dat de school in de buurt net uitgaat en dat het dan druk is op de weg? Of is het spitsuur rond het station? Neem, als het even kan, een rustiger route.

 • Beter niet met varifocus-bril

  Als we wat ouder worden hebben vele een bril nodig: een leesbril, of een bril voor computer- of tv kijken. Ik heb een varifocusbril, en hoorde laatst dat deze niet altijd geschikt is voor op de fiets. Mijn opticien heeft mij toen goed geadviseerd voor de juiste bril voor tijdens het fietsen.

 • Zien en gezien worden

  In het voor- en het najaar controleer ik mijn fietslampen; zijn ze nog helder en zijn de reflectoren nog schoon en onbeschadigd? Ook mijn eigen zichtbaarheid vergeet ik niet: met lichte, goed zichtbare kleding val ik beter op in het drukke verkeer.