Lente voor Doortrappen Drenthe

April 25, 2024 540 keer bekeken

De start van het Doortrappenseizoen in Drenthe was gepland op 10 april, de Nationale Dag van de Fietshelm, en stond daarom ook in het teken van de helm. Rolf Tonckens van het landelijk bureau was erbij en fietste een rondje mee.

In een prachtig theater in Roden werd afgetrapt met Robert Meijer, wethouder van de gemeente Noordenveld, met Henk Jumelet, gedeputeerde in Drenthe, en met presentaties van arts Suzanne Persoon en oud-profwielrenner en sportverslaggever Herbert Dijkstra. Suzanne sprak over de ernst van een val op je hoofd en het nut van de helm: “ Bij een ongeval hebben fietsers met een helm 60% minder kans op ernstig, en 70% minder kans op dodelijk hoofd- en/of hersenletsel, dan fietsers zonder helm.” De dag markeerde ook de start van een fietshelm kortingsactie in de provincie. Er werden mooie helmen verloot aan vijf gelukkige winnaars.

 

Bukken!

Herbert gaf een terugblik naar hoe de wielersport uiteindelijk overstag ging met het dragen van een helm. Dit was na de dood van Andrej Kivilev in 2003. Hij vertelde met kleur over de wieleravonturen uit zijn eigen verleden. Zo is hij een paar keer ontsnapt aan erge ongevallen. Niet als wielrenner, maar als verslaggever op de motor is hij ooit met zijn hoofd tegen een bruggetje aangeknald. Hij had niet gehoord dat de bestuurder “bukken!” had geroepen. Gelukkig zal hem dat nu niet zo snel overkomen. Toen hij een aantal jaar geleden een mountainbiketochtje wilde maken met zijn jonge kinderen was hij zijn fietshelm vergeten. Zijn kinderen zeiden resoluut: “Papa, we gaan niet fietsen als jij geen helm op hebt.” 

 

Fietsen met Ada en Jan

Rolf maakte zelf ook nog een fietstocht die iets anders verliep dan gepland. Na de lunch stapten de deelnemers op voor een mooie tocht. De groep was flink groot met enkele tientallen mensen. Rolf begon als een van de laatsten in de achterhoede en net toen hij wilde opstappen zag hij nog twee Doortrappers aankomen. Zij reden op hun ‘gewone’ fiets. Hij wachtte even en zette daarna in de achtervolging in op het peloton. Rolf vertelt: “Helaas raakte de groep al snel uit het zicht, want onze benen waren niet opgewassen tegen de snelheid van de elektrische fietsen. Ik had mijzelf niet goed voorbereid en had dus ook geen idee waar de tocht langs zou moeten gaan”. Dit mocht de pret echter niet drukken, want Jan (87) en Ada (79) wisten nog wel een mooie route. Deze leidde hen langs het Lieversche Diep, waar Rolf met Jan en Ada de mooie vistrap even werd aanschouwd. Vervolgens gingen ze over wat bospaden terug naar Roden. Rolf: “Voor mooie natuurfietsroutes kan je zeker terecht in Drenthe. Terug in Roden scheen het zonnetje en daarom sloten wij de start van Doortrappen Drenthe af met een lekker lente-ijsje.”

 

Fotograaf credits Doortrap-seizoen Drenthe: Susan Pathuis

 

Cookie settings