Als ik ook al niet meer kan fietsen…

February 19, 2024 657 keer bekeken

"Zelfstandigheid en autonomie, het zelf kunnen bepalen wanneer je waar naartoe gaat. Je sociale contacten en ook het buiten zijn. Dat merk ik als belangrijkste voordelen voor senioren om zo lang mogelijk te blijven fietsen."

Aan het woord is Floor Uittenbogerd, geriatriefysiotherapeut bij Fysiotherapie Noordhuis.

Oudere jongeren 
In beweging blijven is sowieso belangrijk, voor iedereen en zeker voor senioren. Of 'oudere jongeren', zoals Floor ze noemt. "In beweging blijven is allereerst goed voor de spieren. Boven de 70 jaar is de spierafbraak van nature groter. Blijven gebruiken dus en vergeet niet, het hart is ook een spier. Daarnaast helpt bewegen preventief tegen depressie, het levert positieve stofjes." Ben je op een gegeven moment dan niet te oud om weer actief in beweging te komen? "Nee, zeker niet. Iemand die inactief is en start met bijvoorbeeld krachttraining kan binnen 8 weken al 100 tot 150 procent meer kracht ontwikkelen. En dat kan tot hoge leeftijd, ook bij 90-jarigen. Het mooie van het lichaam is namelijk dat het systeem zich blijft ontwikkelen. Geef een spier een prikkel en deze wordt sterker. Zo niet, dan wordt een spier zwakker. 

Driewieler met mand achterop 
"Als je niet meer kunt fietsen op de normale tweewieler, is de driewieler het mooiste alternatief", gaat Floor verder. "Ik vind het zelf heel hip en zou er later zeker één willen, met zo'n rieten mand achterop. En die zijn er ook gewoon met trapondersteuning." Voor wie nog wel voldoende balans heeft voor de tweewieler, maar het op- en afstappen eng vinden is er ook een speciale fiets met de trappers wat meer naar voren, zodat je goed met de voeten bij de grond kan. "En ook de loopfiets voor volwassenen bestaat. Die zie je nog niet veel in het straatbeeld, maar is heel mooi voor als je balansproblemen hebt, zoals bij mensen met de ziekte van Parkinson. Of als lopen door bijvoorbeeld knieklachten niet zo makkelijk meer gaat." Daarnaast noemt Floor de duofiets, die we wel steeds meer zien op de Apeldoornse fietspaden.

Frans toiletje 
De duofiets, de driewieler en andere alternatieven. Mensen moeten een drempel over om er gebruik van te gaan maken. "Het is wennen, maar je krijgt er veel voor terug. Ik heb mensen die met hun duofiets op vakantie gaan. Met de mand achterop, sporttas erin en van B&B naar B&B. Met z'n tweeën op de fiets. Dat is toch gaaf! Of de mevrouw die zelfs met haar driewieler gewoon meefietst met de fietsclub, zelfs op en af over de hoge brug over de wetering bij Teuge. Had ze de driewieler niet, dan kon ze niet meer mee." 

  Op de vraag of Floor ten slotte tips heeft om zo lang mogelijk te blijven fietsen is Floor duidelijk: "vooral balans trainen en voldoende kracht houden, want daarmee sta je steviger op je benen. Dat kunnen simpele oefeningen zijn, zoals het vieze Franse toiletje: regelmatig hurken dus. Dat is eigenlijk de belangrijkste krachtoefening voor senioren. En gebruik daar gerust een stoel bij of in een hoek bij twee muren, zodat je aan veel kanten steun hebt." 

Cookie settings