Doortrappen-Ambassadeur aan het woord: Menco Slager, vrijwilliger gemeente Bedum (Groningen)

December 19, 2023 1110 keer bekeken

Elke maand stellen we een aantal vragen aan iemand uit onze community die zich met hart en ziel inzet voor Doortrappen. Deze maand aan het woord: Menco Slager, vrijwilliger in de gemeente Bedum, Groningen. We vragen hem over zijn uitzonderlijke inzet voor Doortrappen.

 

1. Wie ben je en wat doe je?

“Mijn naam is Menco Slager. Ik ben zeventig jaar en inmiddels een aantal jaren gepensioneerd. Fietsen doe ik al zo’n zestig jaar redelijk actief. Sinds mijn zeventiende heb ik een racefiets, dus ik ben al heel lang een fanatieke fietser. Daarnaast was ik tot voor kort ook voorzitter van de plaatselijke wielervereniging en ben ik een actief wielrenner met racelicentie geweest. Dit is naarmate de leeftijd vordert wat minder geworden, maar het enthousiasme over fietsen is altijd gebleven. Wat je ziet is dat wanneer mensen ouder worden, ze vaak afhaken. Dat geldt zeker niet alleen voor mij. Daarom kijk ik graag hoe je ervoor kunt zorgen dat zoveel mogelijk mensen blijven bewegen, en zo lang mogelijk op de fiets blijven. Dat is waarom ik mij ben gaan inzetten voor Doortrappen: doortrappen tot je 100ste.”

2. Wat heeft jou enthousiast gemaakt voor Doortrappen?

“Dat heeft best een bijzondere achtergrond. Het dorp waar ik woon, Bedum, werd een aantal jaar terug als zelfstandige gemeente gefuseerd met andere gemeenten, waar de meeste mensen niet erg positief over waren. Dat wilde ik graag omdraaien met het initiatief om fietsrondjes te maken langs alle afzonderlijke gemeenten: de focus te verleggen op hoe leuk het is om bij elkaar te horen. Doordat gemeenten veel werk hadden aan de fusie, is dit niet van de grond gekomen, maar ik heb hierdoor wel heel veel contacten gekregen met beweeg- en sportcoaches. Uiteindelijk kwamen met deze contacten de gedachten tot stand dat we iets wilden opzetten om mensen op laagdrempelige en lokale wijze uit hun luie stoel te halen. Ze in beweging te krijgen! Samen hebben we toen Doortrappen uitgezet in Bedum.”

3.    Wat is je leukste herinnering aan Doortrappen?

“Ik fiets regelmatig met een groepje senioren. En wat ik altijd heel leuk vind, is samen het water oversteken over de Groningse Hoogholtjes. Dit zijn hele smalle, steile bruggetjes waar vroeger veel schepen onderdoor gingen. Om eroverheen te gaan met de fiets moet iedereen afstappen en omhoog lopen. Soms moet een persoon een ander mee helpen duwen om een zware e-bike naar boven en weer naar beneden te krijgen. De manier waarop dat dan gaat is erg leuk. Er wordt meestal veel bij gelachen.”

4. Wat is de mooiste Doortrappen fietstocht die je hebt gemaakt?

“Ik heb in mijn loopbaan zo’n vier à vijfhonderdduizend kilometer op de teller staan, dus daar zitten heel veel mooie tochten bij. Met Doortrappen hebben we dit jaar ook een bollentocht gereden. Dat was in de periode dat de tulpen en bloemen in bloei stonden. Dat vind ik echt een hele mooie tocht! Mensen zijn dan zelf vaak ook erg enthousiast. Daar geniet ik van. Voor komend jaar staat de bollentocht ook weer op het programma.”

5. Kun je drie dingen noemen die meeneemt uit je werkervaring en als wielrenner naar de Doortrappen activiteiten?

“Nou in ieder geval goed luisteren naar wat mensen willen. En wat ik uit mijn tijd als voorzitter van de wielervereniging ook heb meegenomen, is vooral veel aandacht hebben voor de mensen die het af en toe moeilijk vinden om het tempo te volgen. Als iemand achteraan rijdt met het gevoel dat hij of zij moet jakkeren, ook al is dat met vijftien kilometer per uur, dan komt die de volgende keer niet meer terug. Het moet voor iedereen leuk en gezellig zijn, én er moet een leuke sfeer hangen. Ik probeer wel elke keer een andere route te maken met een koffiestop onderweg. Maar de meeste kennen de omgeving hier wel, op een klein paadje of een weggetje na. Het gaat echt om het samen zijn.”

6. Staat er nog een bijzondere Doortrap activiteit of route op je wensenlijstje?

“Voor aankomend jaar heb ik zojuist een verhaaltje met allerlei geplande activiteiten gestuurd naar mijn contactpersoon bij het Huis voor de Sport Groningen. Zo willen we bijvoorbeeld naast de reguliere tochten, ook aanhaken bij bijzondere activiteiten die niet per se iets met fietsen te maken hebben, zoals de Molen- of Monumentendag. Dat maakt het fietsen alleen maar nog leuker! Ik dacht bijvoorbeeld ook aan bedrijven die hun deuren openstellen voor publiek, waar we dan op aanvraag met een groep van vijfentwintig fietsers kunnen langskomen voor een rondleiding en als je geluk hebt een gratis kopje koffie. Uiteraard kan ik niet in de beurs van iedereen kijken, maar voor sommige mensen zijn ook de financiën een drempel. En mocht het weer nou een keer niet meezitten, dan organiseren we bijvoorbeeld een fietsquiz, of een fietscheck bij een lokale fietsenzaak.”

7. Trap jij ook in de winter door? En jouw Doortrappers ook?

“De doelstelling is dat we het hele jaar doortrappen. Ik heb nu een redelijk actieve kerngroep, om het zo maar te noemen, die eigenlijk elke keer weer komt. Als ik hier drie of vier keer mee stop dan moet ik die weer in beweging zien te krijgen. En als ik ze nu gewoon in beweging houdt, is dat veel gemakkelijker dan er nieuw leven in te blazen. Dus ik organiseer het hele jaar door; ook in december, januari en februari. Volgende week heb ik bijvoorbeeld een kerstrit georganiseerd. Normaal gesproken gaan we onderweg koffie drinken, nu stoppen we onderweg en krijgen we een bakje snert om het zo aan de periode van het jaar te koppelen.”

8. Is er iets wat je graag wilt meegeven aan de Doortrappen community?

“Investeer extra in vrijwilligers. Van een beweegcoach kun je niet verwachten dat ze elke week gaan meefietsen met een groep senioren. Daarom zeg ik: heb veel aandacht voor mensen die bereid zijn dit te doen in hun vrije tijd. Dit zijn over het algemeen gepensioneerden maar dat maakt niet uit, daar heb je er veel van en die kunnen dat prima organiseren. Het helpt dat ik van huis uit een fanatieke fietser ben. Maar diezelfde fanatiekelingen voor fietsen heb je ook veel in andere dorpen. Kijk maar eens hoeveel mensen er in de zomer op een race fiets rondrijden, en hoeveel er daarvan tot de senioren doelgroep behoren. Dat zijn allemaal potentiële ambassadeurs voor Doortrappen. Tip: benader wielerverenigingen voor de werving van Doortrappen organisatoren zoals de NTFU of de KNWU.”

Cookie settings