Takeaways van de Doortrappen Kwartaalbijeenkomst van dinsdag 7 november

November 30, 2023 1044 keer bekeken

Dinsdag 7 november kwamen kwartiermakers en coördinatoren naar de kwartaalbijeenkomst van Doortrappen in Utrecht. “Van deze ontmoetingen steek ik altijd weer iets nieuws op”, aldus een van de kwartiermakers. En wat stak het programmabureau op van de deelnemers? Hierbij de ‘takeaways'!

1. Fiets Valpreventie
In steeds meer gemeenten is aandacht voor valpreventie voor ouderen, ook in relatie tot de fiets. Tip uit de zaal: informeer bij jouw gemeente of je via de SPUK/GALA subsidie deze training kunt (laten) geven. Zestien professionals zijn via het landelijk programmabureau en door Marjolein Kuijt opgeleid om de training ‘Stevig op de pedalen’ te geven. Meer info: m.kuyt@vphg.nl. Ook dankzij de steun van Doortrappen in Utrecht, Friesland en enkele andere provincies zijn docenten opgeleid en bevoegd om deze training te geven.
 

2. Fietsen op de nieuwe e-bike? Volg een les!
Voor het eerst fietsen op de nieuwe e-bike: dat is nog niet zo makkelijk. Als Doortrappencoördinator kan je de doortrappers helpen door een link te leggen tussen de lokale fietsenmaker en de wielervereniging of een fietsdocent. Bijvoorbeeld uit de praktijk: bij de aankoop van een e-bike bij de fietsenmaker, krijgt de klant een voucher voor 1-2 lessen bij de wielervereniging of fietsdocent. En krijgt hij of zij in 1 à 2 keer uitleg en tips van ervaren fietsers om met zijn/haar nieuwe vervoermiddel veilig op pad te gaan en mooie tochten te rijden.
 

3. Trap de winter door!
Werk jij met een fietsseizoen van april-oktober? Niet doen! Steeds vaker zien we dat Doortrappers ook in de wintermaanden doorfietsen, mits de weersomstandigheden goed zijn en ze veilig op pad kunnen. Of er is een binnenactiviteit in het kader van Doortrappen. Binnenkort is de eerste inspiratie voor winteractiviteiten op www.doortrappen.nl te vinden: ‘Trap de winter door!’ Met goede kleding, een extra fietscheck en aangepaste activiteiten kan je zowel binnen als buiten aan de fietsconditie en vaardigheden werken! De nieuwe interventie ‘Trap de winter door!’ bestaat, naast deze communicatieboodschap, uit verwijzingen naar activiteiten die ook geschikt zijn voor in de winter. Ook worden de communicatiemiddelen voorzien van een winters sausje.
 

4. De klantreis van Doortrappen
We hebben op 7 november vastgesteld dat er in Doortrappengemeenten veel diverse en aantrekkelijke fietsactiviteiten worden aangeboden voor de seniore fietsers. En dat het soms lastig is om de doelgroep te bereiken en uit te nodigen voor deze mooie activiteiten.

Wat kan helpen is om voor de werving van deelnemers de hulp in te roepen van lokale partners en organisaties, die de ouderen al kennen. Via de wachtkamers van huisartsen en eerstelijnszorg, via de supermarkten, sport- en gezelligheidsclubs, het tuincentrum of de kerk kan je informatie over het Doortrappenaanbod verspreiden. Ook de persoonlijke benadering helpt goed, maar is weliswaar arbeidsintensief.
Zie ook h
et nieuwsbericht over de klantreis van Doortrappen.
 

5. Tot slot: alle presentaties van 7 november zijn terug te vinden in de map ‘netwerkbijeenkomsten’ op de website: Netwerkbijeenkomsten Doortrappen | Platform Doortrappen (mett.nl).

 

Cookie settings