Tandemduo Christine en Joop: vier voeten op de pedalen

26-09-2023 1177 keer bekeken {0} reacties

Christine en Joop uit Dieren fietsen al ruim 50 jaar samen op de tandem. Dit begon toen Christine’s zicht geleidelijk verminderde tot blindheid vanaf dat ze verkering kregen hun 17e. De langste fietstocht die ze ooit hebben gemaakt op één dag is 140 kilometer. Een bijzonder Doortrappenverhaal.

 

Gemiddeld fietsen Christine en Joop met z’n tweeën zo’n 100 kilometer wanneer ze eropuit trekken. Inmiddels doen zij dit al twintig jaar op hun tweedehands opvouwbare ‘trekking’ tandem. Fietsen is voluit genieten voor dit actieve stel. 

Ontstaan 

Voordat Christine en Joop samen op de tandem stapten, hadden zij ieder een eigen fiets. Maar naarmate Christine minder goed ging zien, in het begin voornamelijk alleen bij schemering, ontstond het idee een tandem aan te schaffen. Zonder enige ervaring kochten zij spontaan hun eerste tandem voor 200 gulden. Christine: "Je kon er geen buil aan vallen dus laten we maar eens zien hoe dat bevalt, en dat ging prima”. Met behulp van simpele oefeningen, zoals tot drie tellen om tegelijk de trapper omhoog te duwen, was het snel gewend. Joop: “Als je een beetje gewend bent aan bewegen dan is dat niet echt heel moeilijk.”

Achterop de fiets 

Christine zit achterop de fiets. Dit doet ze met het volste vertrouwen in Joop. “Sturen moet je helemaal overlaten, mijn stuur is echt alleen om vast te houden”, zegt ze. Overgeven aan degene die voorop zit is van belang. Zo moet je in de bochten meegaan in de beweging en luisteren naar auditieve aanwijzingen van de voorste bestuurder. Joop geeft bijvoorbeeld aan wanneer hij schakelt om te voorkomen dat ze de ketting eraf trappen. Ook zegt hij “ja” op momenten dat er moet worden doorgetrapt bij het oversteken van een weg. 

Voorop de fiets 

De verantwoordelijkheid voor de route en de veiligheid in het verkeer ligt bij Joop. Hij is zich hier erg van bewust. Joop beschrijft zichzelf als een defensieve rijder die de situatie op de weg nauwlettend in de gaten houdt. Het is niet alleen aan hem om op te letten wat nabije weggebruikers doen, maar ook om in de gaten te houden wat er gebeurt op enige afstand en in de zijwegen. Joop: "Je moet anticiperen op het verkeer, als wij een weg willen oversteken dan moet ik van tevoren inschatten of we gaan stoppen of dat we iets langzamer moeten rijden om over te steken.” 

Navigeren en routes 

Routes uitstippelen doen Christine en Joop graag samen met een grote knooppuntenkaart. Wanneer de punten zijn bepaald, noteren zij ze beide. Joop in de knooppuntenapp, en Christine op een spraakapparaat. Deze neemt ze op in volgorde om te beluisteren in het geval dat de app een keer niet werkt. Haar voorkeur gaat uit naar routes met aandacht voor afwisseling in gevoel. Dus: slingerpaadjes, asfalt, zandpaden, keienweggetjes, langs de boerderijen, langs de IJssel, met de fiets op een pontje en door het bos. Maar ook bijvoorbeeld een stop bij een beeldentuin waar even gevoeld kan worden. Visuele informatie van Joop tijdens het fietsen over wat er te zien is in de omgeving maakt de route helemaal compleet. “Je kan het wel ruiken of je langs een boerderij zit of in een bos, maar die extra informatie is toch leuk", zegt Christine.

Jaarlijkse fietsroute Landelijke Oogvereniging 

Naast de routes die ze plannen voor henzelf, organiseren Christine en Joop sinds 2011 ook jaarlijks fietstochten voor de Landelijke Oogvereniging (een vereniging voor blinden en slechtzienden). De primeur van dit jaar was het uitgeven van twee routes: een lange en een korte route met dezelfde tussenstop. Dit was een groot succes. De ‘afstappers’ konden tijdens de route op hun gemak foto’s maken, en de doortrappers stevig doorfietsen. Arriveren bij het lunchadres deden beide groepen van in totaal zo’n 25 tandems (50 personen) echter ongeveer tegelijkertijd, wat zorgde voor samenhorigheid en gezelligheid. Christine vertelt dat veel blinde en slechtziende deelnemers vaker komen op deze dag, zij beschouwen deze jaarlijkse fietstochten als een moment van ontmoeting met mensen die ze lang niet gesproken hebben. 

Mooiste momenten 

De mooiste momenten kiezen is een uitdaging met zoveel noemenswaardige tochten op de teller. Desondanks springen de meerdaagse routes en het opzoeken van verrassende onbekende plekken er wel duidelijk tussenuit. Overnachtingen bij aangesloten adressen van stichting Vrienden op de Fiets maken daar regelmatig deel van uit voor Christine en Joop. Hier ontmoeten ze andere fervente fietsers. Zo’n uitstapje ervaren zij als een vakantie die begint bij de voordeur. Fietsvakanties zijn dan ook hun beste vakanties, waarin voldoende afwisseling ook hierin de succesfactor is: "evenveel genieten van de mooie bruggetjes in Haarlem als van de rust zonder auto’s in Schiermonnikoog."

Ervaringen in het verkeer

Serieus vervelende ervaringen in het verkeer hebben Christine en Joop gelukkig nooit meegemaakt. Vallen is hen nooit overkomen. Ter preventie van ongevallen en letsel dragen ze sinds enige tijd wel een helm en heeft hun trekkingtandem een linkerspiegel gekregen. Een ernstig ongeval van een kennis was hiervoor mede de aanleiding. Daarnaast merken ze op dat een tandem nog steeds opvalt in het straatbeeld bij andere weggebruikers. “Deze hebben veelal de neiging om ons voorrang te verlenen en kinderen roepen uit verbazing dingen als: Wat een gekke fiets of kijk een tweelingfiets”, lachen ze beide. Dat Christine niet kan zien heeft men meestal niet door ondanks de blindengeleidestok achterop de bagagedrager, volgens Joop. 

“Fietsen is in ieder geval gezond”

Christine en Joop hopen dat anderen net zo veel kunnen genieten van fietsen als zij. Ook als het regent heeft dat net zo goed zijn charme. Tegen andere mensen met een visuele beperking die willen fietsen zeggen ze: probeer het! Hun advies luidt om te beginnen met kleine tochtjes die uitgebreid kunnen worden naar behoefte. Als tip zegt Christine: "Mijn vader zei altijd: een uur fietsen, vijf minuten lopen. Dat werkt goed tegen zadelpijn. En dan kun je daarna weer verder.”

Christine en Joop op tandem

 

 

Cookie-instellingen