Da’s zo geplakt!

September 27, 2023 1344 keer bekeken

Zo´n 1,6 miljoen mensen in Nederland zijn slechthorend. Een groot deel daarvan fietst nog regelmatig. Het gehoor is erg belangrijk in het verkeer en kan grote invloed hebben op de veiligheid van fietsers. Om het fietsen veiliger te maken voor slechthorenden bedacht Jos Tomassen een speciale sticker.

Een sticker voor slechthorenden dus. De zogenaamde SH-sticker. We gingen in gesprek met bedenker Jos.

Ervaringsdeskundige

Jos is zelf ook slechthorend. Daar kwam hij tijdens een fietstocht met zijn vrouw achter. Hij vind het heerlijk om er samen met zijn vrouw met de fiets op uit te trekken. Tijdens een van die tochten merkte hij een groep wielrenners, die van achter langs raasden, te laat op. Gelukkig liep dat goed af. Zijn vrouw gaf aan dat ze hadden gebeld en vroeg of hij die bel niet had gehoord. Hij realiseerde zich dat hij die veel te laat had gehoord en dat zijn gehoor kennelijk achteruit is gegaan. 

Oplossingen

Stoppen met fietsen was geen oplossing voor Jos. Maar wat dan wel? Er waren verschillende oplossingen mogelijk  voor fietsers met een slecht gehoor. Zo kunnen er bijvoorbeeld zijspiegels gemonteerd worden de fiets om het achteropkomend verkeer beter in de gaten te kunnen houden. Voor de rest van het verkeer is daarmee echter nog steeds niet duidelijk dat het om een slechthorende fietser gaat. Ook is er een bordje met de letters SH dat aangebracht kan worden om te laten zien dat het om een slechthorendeslecht horende fietser gaat. Een sticker was er echter nog niet. De sticker is volgens Jos subtiel, maar springt toch in het oog. “Niet iedereen wil een ‘groot’ uithangbord op de fiets hebben”, grapt hij.

Lastig onderwerp

Jos heeft  de eerste gedrukte stickers onder vrienden en familie uitgedeeld. Daar merkte hij al gauw op dat achteruitgaand gehoor best een lastig onderwerp is om over te praten. “Het is voor sommige mensen lastig om te erkennen en te accepteren dat het gehoor achteruit is gegaan of misschien bijna niet meer werkt. We worden er niet jonger op. Het hoort bij het ouder worden”, aldus Jos.

Hij merkt zelf al snel op dat sinds hij de sticker op zijn fiets heeft, hij voorzichtiger gepasseerd wordt door snelle fietsers. Iets wat hem heeft gesterkt in het voortzetten van zijn missie.

Missie

Jos zou graag zien dat alle fietsers met een slecht gehoor een sticker op hun fiets plakken. Zodat ze ondanks hun verslechterde gehoor, toch nog lang van het fietsen kunnen genieten. Hij focust zich bewust niet alleen op ouderen omdat een slecht gehoor van alle leeftijden kan zijn. Fietspaden zijn overvol op sommige plekken en met de komst van verschillende fietsen is ruimte soms ook een probleem. Allemaal ingrediënten waardoor een ongeval in een klein hoekje kan zitten. Jos streeft ernaar gezamenlijk het verkeer veiliger te maken en denkt dat zijn sticker als oplossing een mooie bijdrage kan leveren.

Je kunt de sticker(s) bestellen op www.slechthorendesticker.nl.

 

 

Cookie settings