Doortrappen-Ambassadeur aan het woord: Franca Lapré, mede-kwartiermaker provincie Gelderland

August 28, 2023 1094 keer bekeken

Elke maand stellen we een aantal vragen aan iemand uit onze community die zich met hart en ziel inzet voor Doortrappen. Deze maand aan het woord: Franca Lapré, mede-kwartiermaker in de provincie Gelderland. We stelden haar een aantal vragen over haar betrokkenheid bij Doortrappen.

 
1. Waarom zijn de Doortrappen draaiboeken gemaakt?
Deze draaiboeken bevatten praktische informatie over het voorbereiden en uitvoeren van de interventies ´Fietstocht', ´Fietsvaardigheidparcours´ en ´Fietscheck´. Hiermee bieden we gemeenten en andere organisaties ondersteuning bij de uitvoering zodat deze in alle gemeenten hetzelfde is. De draaiboeken zijn dus gemaakt als handreiking en ondersteuning.
 
2. Hoe kwamen de Doortrappen draaiboeken tot stand?
De draaiboeken zijn gebaseerd op het Handboek van Provincie Utrecht en Team Sportservice (2023). De basis is ontwikkeld door fietsdocent Frans Lueb. In het handboek waren al mooie handleidingen opgenomen. Deze hebben we verrijkt a.d.h.v. gesprekken met een aantal andere fietsdocenten. Ze bevatten nu extra tips en visualisaties.
 
3. Wat is je opgevallen terwijl je aan de Doortrappen draaiboeken werkte?
Wat me opviel is dat elke fietsdocent en organisatie een eigen draai geeft aan de Doortrappeninterventies. Ze gebruiken hun eigen stijl en ervaringen om de interventie zo succesvol mogelijk neer te zetten. Ik vind dat heel krachtig. Om die reden zijn de draaiboeken ook bedoeld als inspiratiedocument, zodat er ruimte is om de uitvoering te doen naar eigen invulling.
 
4. Hoe zou je de bij Doortrappen betrokken groep mensen omschrijven?
Enthousiast, toegankelijk en creatief! Ik vind het vooral heel fijn hoe iedereen er voor open staat om elkaar te helpen en tips of 'best practices' te delen.
 
5. Wat heb je zelf met ouderen en fietsen?
Een aantal jaar geleden viel mijn oma in korte tijd twee keer van haar fiets. Toen ik haar vroeg wat er was gebeurd ("Werd je aangereden? Moest je abrupt stoppen voor iemand die ineens overstak?") gaf ze aan dat het puur éénzijdige ongelukken waren geweest. Zelf houd ik ook vaak genoeg mijn hart vast als ik een oudere opeens linksaf zie slaan zonder om te kijken en met hun zadel op de hoogst mogelijke stand. Volgens mij is er nog genoeg winst te behalen, dus ik ben blij dat ik een bijdrage kan leveren aan Doortrappen!
 
6. Ben je ook op een andere manier betrokken bij Doortrappen?
Ja zeker! Doortrappen is natuurlijk altijd in ontwikkeling. Zo ben ik ook betrokken bij het ontwerpen van een nieuwe Doortrappeninterventie voor het landelijke programmabureau. Dit doen we samen met Goudappel. Daarnaast ben ik mede-kwartiermaker voor Doortrappen in Gelderland. We ondersteunen Gelderse gemeenten om Doortrap-gemeenten te worden.
 
Cookie settings