Unieke ervaring: fietsen over de Afsluitdijk

July 13, 2023 967 keer bekeken

Op 1 en 2 juli opende Rijkswaterstaat tijdelijk de Afsluitdijk voor fietsers en wandelaars. De tijdelijke openstelling is een van de maatregelen om fietsen en wandelen over de Afsluitdijk mogelijk te maken nu de werkzaamheden langer duren. Afsluitdijk-expert Dirk de Vries en onze Juul waren erbij!

Werkzaamheden

Het fietspad is gesloten sinds 1 april 2019 vanwege de vernieuwing van de Afsluitdijk. Begin deze maand, op zaterdag 1 en zondag 2 juli was het echter mogelijk om tussen 08.00 uur en 18.00 uur over de gehele Afsluitdijk te fietsen of te wandelen. Voor het eerst konden fietsers dat weekend gebruik maken van het nieuwe fietspad langs de Waddenzeezijde.


Heerlijk Doortrappen

Het Rondje IJsselmeer is met ruim 300 kilometer een geliefde route voor veel fietsers. De Afsluitdijk zelf is 32 kilometer lang. Duizenden fietsers en wandelaars, jong en oud en uit het hele land, hebben dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheid om deze route, of een deel van de route, te fietsen. Letterlijk door weer en wind. Zo maakte ook programmamanager Doortrappen Juul van Rijn een tocht over de Afsluitdijk: "Eindelijk kon ik hem van mijn bucketlist af strepen: de IJsselmeer challenge. De openstelling voor fietsers was een mooie kans. Ontzettend leuk om samen met vele groepen racefietsers, e-bikers en ouders met kinderen windkracht  6 à 7 te trotseren. Met regen en harde wind tegen was het een gedenkwaardige rit, maar ik heb zeker ook breed gelachen als ik wind mee had."

 

Meer dan duizend keer Rondje IJsselmeer

De bijna 80-jarige Dirk de Vries uit Wervershoof heeft het rondje IJsselmeer meer dan duizend keer gefietst, totdat het stuk over de Afsluitdijk drie jaar geleden afgesloten werd voor opknapwerk. Dirk was dan ook als een kind zo blij dat begin deze maand de Afsluitdijk weer even open ging voor fietsers en wandelaars. In het NPO Radio 1 programma 'Met het Oog op Morgen' vertelde hij over zijn ervaring. Bekijk en luister dat fragment hier.

In 2019 maakte Omrop Fryslân al eens een reportage over het fietsverhaal van Dirk. Bekijk hem hieronder:

Openstelling

Rijkswaterstaat hoopt in 2025 de werkzaamheden af te kunnen ronden en de Afsluitdijk weer volledig open te kunnen stellen.

Cookie settings