Doortrappen-Ambassadeur aan het woord: Meriam van Franeker, Kwartiermaker en projectleider ZH

July 27, 2023 1172 keer bekeken

Elke maand stellen we vijf vragen aan iemand uit onze community die zich met hart en ziel inzet voor Doortrappen. Deze maand aan het woord: Meriam van Franeker, Kwartiermaker en projectleider Doortrappen in de provincie Zuid-Holland. Nu ook met zesde vraag: heb jij een goed idee voor de community?

1. Wie ben je en wat doe je?

"Mijn naam is Meriam van Franeker en ik ben kwartiermaker/projectleider voor Doortrappen in Zuid-Holland. Ik werk vanuit het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV Zuid-Holland) voor de beide vervoerregio’s; Provincie Zuid-Holland (PZH) en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). In mijn rol jaag ik de gemeenten in Zuid-Holland aan om met Doortrappen aan de gang te gaan. Daarbij zorg ik voor een brede gemeentelijke borging tussen de drie beleidsdomeinen Verkeer, Sport en Welzijn. Vervolgens ‘loop’ ik mee tot er een uitvoering is geweest en de lokale coördinator is ingewerkt. Uiteraard ben ik daarna altijd nog als vraagbaak en adviseur bereikbaar."

2. Waarom ben je ambassadeur van Doortrappen?

"Vanaf de start van Doortrappen ben ik al betrokken bij het programma. Zo heb ik meegewerkt aan de eerste pilots in Zuid-Holland en daar heel veel geleerd en ontwikkeld. Als ik kijk dat we nu 5 jaar aan de gang zijn met Doortrappen, waarin er ook nog twee coronajaren zaten en alles op een lager pitje stond, ben ik trots te zien dat bijna 75% van de gemeenten in onze provincie op een of andere manier bij Doortrappen zijn betrokken. Maar ook hoe het programma is gegroeid. Het is zo belangrijk dat we de ouderen ‘tools’ meegeven om zo lang mogelijk veilig mobiel te blijven."

3. Hoe geef jij invulling aan Doortrappen?

"Door alle partners te enthousiasmeren om met Doortrappen aan de gang te gaan en dit structureel te doen. Dit kan een Doortrappen dag zijn maar ook in de vorm van meerdere bijeenkomsten met een afsluitende high-tea bijvoorbeeld. Want laten we ook vooral het sociale element niet vergeten! Mijn hart maakt een sprongetje als ik vriendschappen zie ontstaan tijdens de bijeenkomsten. Ook dat is Doortrappen. Veilig fietsen met elkaar."

4. Wat zijn jouw persoonlijke Doortrappen-ambities?

"Nog meer ideeën (laten) ontwikkelen zodat het aanbod aansluit op de vraag. Zoals een gerichter aanbod in de grote steden. En natuurlijk dat alle gemeenten in Zuid-Holland Doortrappen hebben omarmd en hier uitvoering aan geven."

5. Staan er binnenkort interessante Doortrappen-activiteiten bij jou in de buurt op de agenda?

"Nu met de zomervakantie merk je dat alles op een lager pitje staat, maar na augustus staan er weer veel uitvoeringen gepland. Zo ook een provincie brede netwerkbijeenkomst voor iedereen die bij Doortrappen is betrokken. Het is goed om kennis en ervaringen met elkaar te delen en soms even bij elkaar in de keuken te kijken. Dat motiveert."

6. Heb je een goed idee dat je graag zou willen delen met de Doortrappen community?

"Enige tijd geleden zag ik een wachtkamervideo voorbijkomen over voorlichting m.b.t. diabetes. Dit was een animatie waarin duidelijk werd uitgelegd welke types diabetes er zijn. Toen dacht ik: waarom niet zoiets voor Doortrappen? Een algemene voorlichting aangevuld met lokale invulling. Welke activiteiten worden er in jouw buurt georganiseerd? Dit kan vrij breed worden ingezet, denk aan schermen bij huisartsen, fysiotherapeuten, sportcentra, gemeentehuizen, fietsenwinkels, etc. Overal hangt tegenwoordig wel een tv waarop diverse informatie rouleert. Daar past dit prima bij."

 

Cookie settings