Oude bekenden en nieuwe inzichten op Nationaal Fietscongres 2023

June 26, 2023 959 keer bekeken

Op 21 en 22 juni kwam tout 'fietsprofessional Nederland en België’ bijeen op het Nationaal Fietscongres. Dit keer in de gemeente Rheden, met het hoofdkantoor van fietsfabrikant Gazelle in Dieren en Nationaal park de Veluwezoom als achtertuin. Programmamanager Juul van Rijn deelt haar inzichten.

Geen ALT-tekst opgegeven voor deze afbeelding

Inzicht 1: Er is écht een verschil tussen stad en platteland

In presentaties komt regelmatig terug dat er een groot verschil is in stad en platteland en hoe bewoners, professionals daar naar de fiets kijken. Wellicht logisch, maar ook belangrijk om rekening mee te houden bij het opstellen van beleid of uitrollen van programma’s. In de steden gaat het bijvoorbeeld vaak om problemen met fietsparkeren, om overvolle straten en concurrentie van fietsverkeer. Het platteland is meer verkaveld, letterlijk en figuurlijk. Er heerst - volgens sommigen- meer een hokjesgeest. Belangrijke thema’s als recreatie, natuurbehoud, landbouw waar de fiets een rol speelt; ieder heeft zijn eigen hokje. Dat maakt een integrale samenwerking en zoeken naar oplossingen lastiger.  

Inzicht 2: Lokaal is en blijft key

We zijn met z’n allen hard bezig om ouderen te bereiken en te helpen bewuster te worden over hun veiligheid op de fiets. Het échte bereik, 1 op 1, komt tot stand in een lokale benadering, met lokale professionals, dicht bij de senioren doelgroep en met een persoonlijke benadering. Een van de vijf uitgangspunten die een grotere kans geven op succes!. 

inzicht 3: Dak ter bescherming van je hersenen

De fietshelm komt vaker terug in de gesprekken over veilig fietsen. Het is goed dat we hier met elkaar over praten. Wij houden ons aan: niet verplichten, wel stimuleren. Dus namens Doortrappen kunnen senioren terecht op allerlei plekken in het land voor voorlichting over de fietshelm. De gelegenheid is er om verschillende modellen te passen en uit te proberen. Sommige provincies en gemeenten geven (tijdelijk) korting op de aanschaf van een fietshelm

Inzicht 4: Luxeprobleem

Tot slot lopen we soms aan tegen een luxeprobleem: heel veel mensen (uit het veld) kennen en werken aan Doortrappen. Dat is goed, maar we willen niet stilstaan. Dus stellen we onszelf de vraag; hoe blijven we innovatief, creatief en zet de mooie groei in bereik door? Data uit onderzoek gaan ons daarbij helpen.Wat wij blijven doen is luisteren naar wensen en behoeften uit het netwerk. Ook willen we dit najaar het platform met landelijke Doortrappen partners organiseren en versterken, zodat het programma nog breder wordt gedragen en we de gedeelde verantwoordelijkheid zien en nemen. 

Het was een mooi congres, op naar 2024, 5 en 6 juni in Den Haag!

Cookie settings