Doortrappen-Ambassadeur aan het woord: Eva Stam

30-05-2023 937 keer bekeken

Elke maand stellen we vijf vragen aan iemand uit onze community die zich met hart en ziel inzet voor Doortrappen. Deze maand is aan het woord: Eva Stam, Projectcoördinator Doortrappen in de provincie Utrecht. Waarom is Eva Doortrappen-Ambassadeur? Hoe geeft zij invulling aan Doortrappen?

1. Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Eva Stam en ik ben provinciaal coördinator in de provincie Utrecht. Namens de provincie Utrecht coördineren wij met een consortium van partijen het programma Doortrappen. Ik ben werkzaam bij Team Sportservice en ik werk nauw samen met VVN (Veilig Verkeer Nederland) en XTNT (die de monitoring verzorgt). Daarnaast werk ik intensief samen met Chantal Kronenburg, de kwartiermaker van provincie Utrecht. Met zijn allen proberen we zo goed als mogelijk de gemeentelijke coördinatoren te ondersteunen in de uitrol van Doortrappen. Zij voeren de activiteiten uit en staan in contact met de doelgroep dus hun inzet en ervaringen zijn zeer belangrijk!

Daarnaast ben ik ook nog coördinator van de buurtsportcoaches in Wijdemeren waar we overigens ook met Doortrappen aan de slag zijn.

2. Waarom ben je ambassadeur van Doortrappen?

Sinds ik met dit programma bezig ben heb ik enorm veel geleerd. Ik vind het programma echt waardevol voor onze ouderen. Ik zie en hoor veel ouderen die nog te weinig bewust zijn van hun ‘achteruitgang’ en te eigenwijs om naar een Doortrappenochtend te komen. Afgelopen maandag sprak ik nog een dame die weigerde om een fietshelm op te zetten. En dinsdag een meneer die zeker niet vond dat hij in de doelgroep viel. Maar na een kort gesprek en een klein testje zag je dat beide toch wel even op hun hoofd krabbelden en na gingen denken over wat ik had gezegd. Dat de meneer vervolgens tegen de lokale fietsenmaker roept ‘He, hoever kan jij over je schouder kijken? Is belangrijk he om je nekspieren goed te blijven trainen voor het omkijken op de fiets’ vind ik prachtig!

Gelukkig zijn er een heleboel gemotiveerde mensen die bewust zijn van hun ouder worden. In Kortenhoef kwam er een dame naar de Doortrappenochtend toe die al 3 jaar niet meer op de fiets had gezeten maar ze wilde zo graag weer met haar man mee tochtjes maken. Ze was erg bang maar na wat geruststelling en een praatje durfde ze het aan om een lageinstapfiets uit te proberen en weer even te voelen hoe het is om op een fiets te zitten. De volgende stap was een testritje met de driewieler. En hoewel ze het nog steeds erg spannend vond, zat ze mooi maar weer eens op de fiets na 3 jaar!

Ook vanuit de provincie Utrecht krijg ik regelmatig prachtige verhalen van de gemeentelijke coördinatoren. Daar doe ik het voor en daarom vind ik het fantastisch om voor dit project te mogen werken!

3. Hoe geef jij invulling aan Doortrappen?

Ik geloof er in dat we vooral praktisch en lokaal aan de slag moeten. Niet te lang blijven hangen in beleidsstukken maar in contact komen, het gesprek aangaan en in actie komen. In mijn provinciale rol is het daarom belangrijk voor mij om de verbinding te maken tussen de wensen van de provincie en de behoeften van de gemeentelijke coördinatoren om het programma goed neer te kunnen zetten. Gelukkig werken we heel erg vraaggericht en dat begint dit jaar echt zijn vruchten af te werpen! Enthousiaste gemeentelijke coördinatoren, mooie activiteiten en de deelnemersaantallen gaan daarmee ook omhoog (waardoor we het geld dus weer effectief besteden).

Ik probeer goed te luisteren naar de wensen van de gemeentelijke coördinatoren en in gesprek met VVN, XTNT en de provincie deze wensen te vertalen en om te zetten in actie.

4. Wat zijn jouw persoonlijke Doortrappen-ambities?

Voor het programma Doortrappen zie ik nog veel mogelijkheden om meer samen te werken met de eerstelijnszorg. Valpreventie en fietsvalpreventie zitten dicht bij elkaar en ergotherapeuten kunnen ook veel ondersteuning bieden voor het oefenen met bijvoorbeeld driewielers.

Ook zou ik het mooi vinden als we komend jaar nog meer Utrechtse gemeenten kunnen laten aansluiten bij Doortrappen! Op naar de 20 (van de 26).

Zelf zit ik eerlijk gezegd te weinig op de fiets. Voor mijn werk moet ik veel met de auto reizen maar in mijn vrije tijd pak ik graag de (race)fiets. Zeker de racefiets brengt mij zoveel vrijheid (een argument die ik de ouderen ook vaak hoor benoemen). Je komt lekker buiten, in de natuur en ontdekt mooie plekken in jouw omgeving. Ik vind het leuk om bikepack tochtjes te maken en dit jaar wil ik zeker weer 1 of 2 tochtjes maken.

5. Staan er binnenkort interessante Doortrappen-activiteiten bij jou in de buurt op de agenda?

Op 7 juli hebben we onze eerste driewielfiets ontdekdag in Nieuwegein. Als dit een succes is willen we deze activiteit opnemen op onze menukaart en kunnen meerdere gemeenten hiermee aan de slag. Daarnaast zijn we volop bezig met activiteiten voor tijdens de fietsvierdaagse in augustus. We werken dit jaar voor het eerst samen met de organisatie van de fietsvierdaagse, die dit jaar Doortrappen als thema hebben gekozen. Dat betekent dat we in 6 gemeenten Doortrappenactiviteiten organiseren waar zo’n 200-250 senioren (+lokale opkomst) op af gaan komen!

Cookie-instellingen