Veiligheid en plezier thema’s eerste Texelse Fietsbeurs

April 05, 2023 577 keer bekeken

Sportstichting Texel organiseert op zaterdag 22 april voor de eerste keer de Texelse Fietsbeurs. Sporthal TXL staat die dag tussen 10.00 en 15.00 uur geheel in het teken van veilig en plezierig fietsen en is toegespitst op het gebruik van elektrische fietsen en aangepaste rijwielen.

De nieuwe Fietsbeurs komt voort uit het initiatief Doortrappen, dat Sportstichting Texel (SST) al verschillende keren op Texel heeft georganiseerd. Daarin kregen senioren, en anderen die niet zo zeker op de fiets zaten, tips om veiliger het verkeer in te gaan op de fiets. ‘Nu pakken we het groter aan met een bredere insteek. Alle Texelse rijwielhandelaren (Van der Linde, Otto’s Tweewielershop en Bets Fietsen) doen mee. Je kunt op de naastgelegen wielerbaan proefrijden op verschillende types fietsen van alle merken die op Texel worden verkocht. 

Er is niet alleen aandacht voor gewone elektrische fietsen, maar ook voor bijvoorbeeld driewielers en fietsen met een lage instap en bakfietsen. Ook zij de ergotherapeuten Ruben van Vliet en Rienke van Rooijen aanwezig om advies te geven.
Daarnaast kun je op de kramenmarkt terecht voor fietskleding en accessoires, informatie over fietsverzekeringen. Ook kun je gratis een oogmeting laten doen.

Veiligheid

Tijdens de coronaperiode steeg de verkoop van elektrische fietsen explosief. Flink wat Texelaars, en niet alleen senioren, schaften een e-bike aan om toch buiten actief te kunnen zijn. De hogere snelheid zorgde geregeld voor gevaarlijke situaties en ongelukken. ‘Door fietsen blijven ouderen gezond, sociaal en zelfredzaam. Ze fietsen graag, maar zijn ook kwetsbaar in het verkeer. Met de Fietsbeurs willen we eraan bijdragen dat iedereen zoveel mogelijk de fiets pakt en op een veilige manier aan het verkeer deelneemt. Daardoor wordt het alleen maar nog leuker!’

Samen Fietsen

Op de beurs is ook aandacht voor het project Samen Fietsen, gericht op het geven van veiligheidstekens en gedragsregels bij het fietsen in groepen. ‘Daarnaast willen we bezoekers ook de mogelijkheid geven om onveilige situaties op de Texelse wegen en fietspaden aan te kaarten. Die worden dan overgedragen aan de gemeente. 

Lezingen

In elk geval worden op gezette tijden lezingen ingepland, leer je meer over FietsFit Oefeningen voordat je aan je fietstocht begint, en hopen we een eigen, mooie en veilige Doortraproute Texel te presenteren.

Verschillende doelgroepen

Hoewel het accent ligt op de oudere Texelse fietsers, is de Texelse Fietsbeurs ook interessant voor andere doelgroepen. 

De Texelse Fietsbeurs wordt georganiseerd in samenwerking met Texels Welzijn en Seniorenvereniging Texel en met medewerking van Wielersport Texel en de Fietsersbond. De beurs start om 10.00 uur in Sporthal TXL in Den Burg en duurt tot 15.00 uur. Toegang is gratis en voor ieder bezoeker is er koffie met koek.  Kijk voor meer informatie op www.sportstichtingtexel.nl/fietsbeurs.

Cookie settings