Terugblikken op een succesvol Samen Doortrappen congres

28-02-2023 1006 keer bekeken

In dit bericht blikken we terug op het Doortrappen congres dat afgelopen 14 februari plaatsvond in Amersfoort. We kijken enorm tevreden terug op een succesvolle bijeenkomst met bijna 200 Doortrappen-partners. Hier vind je de foto's, video's én de digitale versie van het Doortrappen magazine!

De Prodentfabriek in Amersfoort was 14 februari tussen 13:00 en 18:00 uur omgetoverd tot het ‘Samen Doortrappen Café’ en stond die middag dan ook geheel in het thema van veiliger fietsen tot je 100ste. Bijna 200 Doortrappen-partners kwamen fysiek samen om elkaar te informeren, inspireren en vol enthousiasme weer nieuwe Doortrappen-plannen te smeden voor de komende jaren.

Tussen 13:00 en 14:00 uur liep Doortrappen Café vol met Doortrappen-partners uit hele land. Van Friesland tot Zeeland en van Maastricht tot Alkmaar. Voordat het plenaire gedeelte van het congres startte, kregen bezoekers de kans om over de informatiemarkt te lopen, bij te praten met Doortrappen-partners en natuurlijk te netwerken met nieuwe fietsambassadeurs.

 

Geertje Hegeman

Tussen 14:00 en 17:00 uur ging dagvoorzitter Monique Verhoef op verschillende podia in het café in gesprek met de sprekers. De eerste spreker was Geertje Hegeman, afdelingshoofd Verkeersveiligheid bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zij nam de deelnemers aan de hand van een aantal cijfers mee in de verkeers- en fietsveiligheid van Nederland.

De aandacht voor verkeersslachtoffers op de fiets moet er zijn, zo gaf zij het belang van het onderwerp aan. Aandacht voor bewustwording en gedragsverandering is een van de aanpakken, daarom is zij enorm trots op de landelijke dekking van Doortrappen (12 provincies, 2 vervoerregio’s en ruim 220 gemeenten doen mee), zo deelde zij met de deelnemers in de zaal.

 

Eerste landelijke Doortrappen magazine

Na de presentatie van Geertje ging het woord naar programmamanager Juul van Rijn, die aan de hand van de 5 succesfactoren van het programma, de feestelijke onthulling van het eerste Doortrappen Magazine én een compilatievideo terugblikte op de groei en prestaties van ruim vier jaar Doortrappen.

Doortrappen Magazine  

Lees magazine online

 

Doortrappen in Zeeland, FietsFitOefeningen en cabaret

Daarna zocht Monique wethouder Corniel van Leeuwen op, die zich vol enthousiasme inzet voor Doortrappen in Zeeland en in zijn gemeente Tholen. Hij benadrukte dat de samenwerking tussen de verschillende domeinen in de gemeente essentieel én effectief is voor de aanpak van Doortrappen. Hij heeft onder meer de portefeuilles Sociaal Domein en Verkeer & Vervoer onder zijn hoede, en heeft actief de samenwerking met zijn collega van Sport opgezocht. Benieuwd hoe Zeeland werk maakt van Doortrappen en wat de ambities van wethouder Van Leeuwen zijn? Bekijk die video hier!

Na een uur zitten luisteren naar inspirerende Doortrappenverhalen was het, volledig in de Doortrappen gedachte, hoog tijd het lichaam weer even in beweging te brengen met de FietsFitOefeningen die buurtsportcoach Britt Holtz enthousiast voordeed.

Na de pauze verwelkomden wij keynote spreker Funda Müjde op het podium. Funda is een veelzijdige cabaretière, actrice, columniste en presentatrice. Na een ernstig verkeersongeluk in Istanbul in 2007 gebruikt zij nu haar rolstoel om zich voort te bewegen. Funda nam de zaal met passie en humor mee in haar verhaal over aanpassen, veerkracht en gaan voor nieuwe uitdagingen in haar leven.

De aanwezigen luisteren naar het verhaal van Funda Müjde.

 

Partners, pubquiz en slotwoord Arlette van Gilst

Ook stonden er gedurende het programma een aantal van onze waardevolle partners op het podium, zoals Gerard Prins, Chantal Kronenburg, Meriam van Franeker en Marjolein Kuijt om hun ervaringen en inzichten over veiliger fietsen tot je 100ste als fietsdocent, gemeentecoördinator, kwartiermaker en fysiotherapeut te delen.

Voordat de middag werd afgesloten met een spannende pubquiz, want een café is natuurlijk geen écht café zonder een pubquiz, vatte Arlette van Gilst, programmamanager Actieve Mobiliteit van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, alles dat haar die middag opgevallen was mooi samen. Zij had geleerd dat onder de paraplu van Doortrappen je in ieder geval drie domeinen samen moet nemen: verkeer/ mobiliteit, sport én sociaal domein. Want mensen fietsen omdat ze gezond en fit willen blijven, én omdat het gezellig is om samen te doen. En blijven ze fietsen en hun oefeningen doen, dan is de kans weer groter dat ze ook veiliger fietsen.

Tot slot bedankte Arlette iedereen voor hun bijdrage aan het programma Doortrappen.

Zangeres Fleur Raateland, bekend van the Voice of Holland, zorgde voor een leuke muzikale twist door speciaal voor iedere spreker die opkwam, een stukje uit het liedje te zingen dat de spreker zelf had mogen kiezen. Zo kwamen onder andere ‘Fietsen’ van de Amazing Stroopwafels, ‘Nine Million Bicycles’ van Katie Melua en ‘Happy’ van Pharrell Williams voorbij.

Pubquiz over Doortappen en veilig fietsen.

 

Nagenieten aan de hand van 70 congresfoto's

Benieuwd naar alle foto’s van het congres? Check en download ze via onderstaande knop

Naar foto´s

      

 

Aftermovie Doortrappen jaarcongres 2023

 

 

Cookie-instellingen