Vaste plek voor Doortrappen in werkplan Friesland

November 29, 2022 1057 keer bekeken

Het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) maakt elk jaar een werkplan. Hierin wordt beschreven welke projecten ROF komend jaar laat uitvoeren, door welke partijen en met welke budgetten. Doortrappen Fryslân is een van die projecten. Kwartiermaker Evelien Karrenbelt, vertelt erover.

Wat is het doel van jullie werkplan en wat staat erin?

Bij het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) maken we elk jaar een werkplan. Hierin beschrijven we op hoofdlijnen welke projecten we komend jaar laten uitvoeren, door welke partijen en met welke budgetten. Doortrappen Fryslân is een van die projecten. Ons papieren werkplan omvat bijna 150 pagina’s, waarvan 10 over Doortrappen gaan. Naast deze papieren versie bieden we via www.rof.frl ook een digitaal magazine aan. Het magazine is wat publieksvriendelijker: het is compacter en bevat leuke filmpjes. Het werkplan 2023 is inmiddels klaar, onze koers voor komend jaar is dus duidelijk.  

En hoe helpt het werkplan jullie?

Het werkplan biedt niet alleen ons als projectteam Doortrappen Fryslân houvast, maar ook anderen. De papieren versie is bijvoorbeeld handig om uit te delen aan de wethouders die na de gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar gekozen zijn. Zo zijn ze gelijk up-to-date met de inhoud van de Friese Doortrappen-plannen. Maar het werkplan is ook handig voor de partijen met wie we samenwerken of die wij financieren, zoals de gemeentelijke Doortrappen-coördinatoren en partijen als Sport Fryslân, Stichting Fietsersbond en Stichting Veiligheid NL.Het werkplan helpt ons om transparant te werken; iedere geĂŻnteresseerde kan lezen wat onze plannen zijn en hoe we die gaan realiseren. 

Hoe is het werkplan tot stand gekomen?

De cyclus begint al in april. We vragen dan de uitvoeringspartners om projecten voor het komend jaar in te dienen. Om dit te stroomlijnen sturen wij hen een vast format, dat ze in mei kunnen invullen en inleveren. Voor de zomervakantie hebben wij een concept-werkplan klaar, zodat deze behandeld en vastgesteld kan worden in de ROF-vergadering. In september doen we de finishing touch en ronden we de papieren versie en het digitaal magazine af. 

Wie (of welke afdelingen) zijn erbij betrokken geweest?

Het werkplan is een coproductie. Voor Doortrappen Fryslân werken we in 2023 samen met Sport Fryslân (buurtsportcoaches), Stichting Fietsersbond (fietsdocenten) en Stichting VeiligheidNL. Zij hebben allemaal input geleverd. Maar natuurlijk betrekken we ook de gemeenten bij dit proces. De collega’s van het team Verkeersveiligheid van provincie Fryslân hebben samen de schouders eronder gezet om het werkplan 2023 te realiseren. Het werkplan en het digitaal magazine zijn gemaakt door vormgevers van het team Communicatie van de provincie. 

Raad je het andere provincies aan om een werkplan te maken?

Jazeker! Ik ben zelf in elk geval enthousiast. Het werkplan dwingt mij om vroegtijdig te bedenken wat wij het komend jaar met Doortrappen Fryslân willen bereiken, en hoe. De uitvoeringspartijen weten daardoor ook op tijd wat er van hen verwacht wordt en kunnen zich daar op voorbereiden. Zoals eerder gezegd helpt het werkplan ook bij het creĂ«ren van commitment voor de plannen en bij het transparant werken. Iedereen weet van elkaar waar we met Doortrappen Fryslân naartoe gaan en wat we van elkaar mogen verwachten. Doortrappen Fryslân doen we samen! 

Wat staat er bijvoorbeeld in het werkplan voor 2023?

Het komende jaar willen we ons meer specifiek richten op de fysiotherapeuten. We willen graag de samenwerking opzoeken met Doortrappen en fietsvalpreventie. Ook willen we goed luisteren naar de oudere fietsers zelf.  We hebben een bijeenkomst gehad met ouderen om op te halen welke plus zij zien voor Doortrappen. Dat blijven wij doen.

Welke tips kun je dan meegeven aan andere provincies?

Bekijk ons werkplan eens, via www.rof.frl (ROF Zakelijkwerkplan 2023 (sim-cdn.nl, vanaf pagina 80). Wellicht biedt het inspiratie. Als er vragen zijn, dan ben je natuurlijk altijd van harte welkom! 

Meer weten over Doortrappen Fryslân? Check www.doortrappen.frl. 
 

Cookie settings