De dag begon met een presentatie van programmamanager Juul van Rijn over het laatste nieuws en ontwikkelingen van Doortrappen en de plannen voor het komende jaar. Na deze introductie volgde Lotte Blom van het ROVZ om te vertellen over hoe Zeeland nu al doortrapt, waar kansen liggen en welke middelen er beschikbaar zijn voor de Zeeuwse gemeenten om verder hun lokale invulling te geven aan het programma Doortrappen. Hierop presenteerde wethouder Corniel van Leeuwen over zijn ervaringen met het organiseren van een Doortrappen Dag en met het leggen van verbindingen tussen verschillende afdelingen binnen een gemeentelijke organisatie.
[citaat]
“Veiligheid is het belangrijkste, zeker als je ouder wordt.” Willie Sanderse, Doortrappenambassadeur
Foto: Doortrappenambassadeur Willie samen met Rianne van SportZeeland
Vervolgens sprak Rianne Schröder van SportZeeland samen met Doortrappenambassadeur Willie Sanderse over zijn ervaringen met fietsveiligheid. Willie benoemde zichzelf als voorbeeld van hoe ‘het niet zou moeten’, hij ondernam pas na een aantal ervaringen met onveilige situaties actie. Zo kwam er na een bijna-ongeluk een fietsspiegel en na het zien van een een valpartij een helm. Nu is hij hier ook zeer trots op en fietst ook gemakkelijker. Zo heeft Willie op zijn eerste e-bike in zeven jaar maar liefst 31.000 kilometer gereden!
Ten slotte presenteerde Dennis Winnen van de gemeente Middelburg over hoe je middelen en mankracht op andere manieren in kan zetten om een Doortrappendag te kunnen organiseren. Door Doortrappen te verbinden aan al bestaande projecten zoals een wandelproject kan je op een relatief eenvoudige manier een groot netwerk bereiken.
Het Doortrappen van morgen
Na een korte pauze werden er groepjes gevormd en werd de DoortrappenRadar ingevuld. Het doel van dit instrument is dat een groepje professionals met elkaar doorneemt waar en op welke manier zij de oudere fietsers in de gemeente kunnen vinden en bereiken. Met het invullen van de DoortrappenRadar wordt er bij elke stap in het gesprek naar een ander deel van het veld gekeken, waardoor zij met elkaar verrassende en nieuwe invalshoeken ontdekken voor bijvoorbeeld het bereiken van senioren via streekbladen of lokale krantjes.
Na het invullen van de DoortrappenRadar werd er naar de toekomst gekeken met de vraag: ‘Doortrappen is een groot succes over vijf jaar, hoe ziet dit eruit?’. Vanuit deze vraag werd met de deelnemers aan de tafels steeds verder teruggekeken naar wat er in die vijf jaar zou moeten gebeuren, zoals het opstellen van een gezamenlijke Zeeuwse Doortrappen kalender. Ook werd er gekeken naar wat er morgen of deze week al kan worden gedaan om die doelen te bereiken. Het zoeken naar partners, het organiseren van meer DoortrappenDagen of het oprichten van een integrale werkgroep zijn mooie stappen om Doortrappen verder uit te rollen over heel Zeeland
Meer Doortrappen
Geïnteresseerd in het bijwonen van een Doortrappen sessie? Op 14 februari 2023 is het landelijke Doortrappencongres in de Prodentfabriek in Amersfoort. Houd onze nieuwsbrief goed in de gaten!