De fietshelm: inspirerende initiatieven uit het land

November 29, 2022 863 keer bekeken

Het belang van de fietshelm wordt steeds meer onder de aandacht gebracht, ook bij ons programma. Zo zijn er de laatste tijd verschillende succesvolle Doortrappen initiatieven opgezet in het land, ter promotie van de fietshelm onder senioren, bijvoorbeeld in Apeldoorn, Landsmeer en Friesland.

Apeldoorn ontwikkelde een nieuwe flyer met informatie over het aanschaffen van de juiste fietshelm. Doortrappers in Landsmeer werden blij verrast met een gratis fietshelm na het doen van een fietsquiz. En in de provincie Friesland maakten 1600 Friezen gebruik van een succesvolle kortingsactie op de aanschaf van een fietshelm.

Flyer over de fietshelm

De gemeente Apeldoorn heeft een nieuwe flyer ontwikkeld met tips en adviezen om senioren te helpen bij het aanschaffen van een fietshelm. Want een helm beschermt je alleen als hij goed past. Klik hier om de flyer te downloaden. Daarnaast is de fietshelm bij verschillende markten en beurzen in Apeldoorn onder de aandacht gebracht. Alleen al het beetpakken van een helm was een nieuwe ervaring voor veel senioren: “Hé, hij weegt bijna niets! Dat had ik niet gedacht.”

Helm cadeau bij fietsquiz
Doortrappers in de gemeente Landsmeer werden in oktober blij verrast met een gratis fietshelm. Een marktkraam was uitgerust met meer dan 200 fietshelmen. Alle 60+’ers die daar gebruik van wilden maken ontvingen na het doen van een fietsquiz een helm t.w.v. 50 euro cadeau. De actie werd mede mogelijk gemaakt door de Vervoerregio Amsterdam, gemeente Landsmeer en The Coolbiking Company.

Kortingsactie: 1600 helmen

In de provincie Friesland lanceerde de Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) op 14 oktober 2022 een kortingsactie. Friezen van 55 jaar en ouder kregen 25 euro korting op de aanschaf van een goedgekeurde fietshelm. Op 7 november hadden 1600 Friezen van de actie gebruik gemaakt. Hiermee was het beschikbare budget van 40.000 euro op en eindigde de kortingsactie.

Deze succesvolle actie was mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Friesland. Als symbolische start van de kortingsactie werden fietshelmen uitgereikt door Avine Fokkens-Kelder (gedeputeerde en voorzitter Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân) en Peter van de Hoef (voorzitter van de SBV) aan leden van de Doortrappen-fietsgroep Camminghaburen. 

Cookie settings