Doortrappen voor een schonere wereld

September 29, 2022 693 keer bekeken

Als iedereen in de wereld dagelijks net zo veel zou fietsen als in Nederland, leidt dat tot 700 miljoen ton minder CO2-uitstoot én voorkomt dit jaarlijks 620.000 sterfgevallen.

700 Miljoen ton minder CO2-uitstoot, komt neer op 20 procent van de huidige uitstoot van alle personenauto's op de wereld. Dat blijkt uit een nieuwe studie van een groep Europese onderzoekers die is gepubliceerd in het vakblad Nature Communications Earth & Environment

Dit draagt enorm bij aan de strijd tegen klimaatverandering èn aan de gezondheid. Wat de Nederlandse fietscultuur onder andere zo uniek maakt, is dat echt iedereen fietst: van jong tot oud. Met programma’s zoals Doortrappen dragen wij hieraan bij. Want onze fietscultuur is niet vanzelfsprekend, en vraagt blijvend aandacht en investeringen. 

In landen waar inwoners veel fietsen is er minder obesitas

Nederlanders fietsen gemiddeld 2.6 kilometers per dag, ver boven het wereldwijde gemiddelde. Wanneer andere wereldbewoners zo vaak de fiets zouden pakken, draagt dat enorm bij aan de strijd tegen klimaatverandering én aan de wereldwijde gezondheid. In landen waar inwoners veel fietsen is er minder obesitas. Door het mondiale fietsgebruik worden jaarlijks 170.000 sterfgevallen voorkomen, berekende de Wereldgezondheidsorganisatie eerder. Dat aantal groeit naar 620.000 wanneer in andere landen net zoveel gefietst wordt als in Nederland. Hierbij is de toename van het aantal verkeersdoden door meer fietsers in het verkeer meegerekend.  

Van jong tot oud

Wat de Nederlandse fietscultuur onder andere zo uniek maakt, is dat écht iedereen fietst: van jong tot oud. Met programma’s zoals Doortrappen dragen wij hieraan bij. Want onze fietscultuur is niet vanzelfsprekend, en vraagt blijvend om aandacht en investeringen. 

We mogen trots zijn op onze mondiale voorbeeldfunctie als fietsland. Laten wij ervoor zorgen dat iedereen kan blijven Doortrappen voor een schonere en gezondere wereld!
 

Cookie settings