Team Doortrappen bezoekt wereldfietscongres Velo-city 2022 in Ljubljana

June 30, 2022 423 keer bekeken

Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland is er steeds meer aandacht voor het creëren van een inclusief fietsbeleid voor jong, oud en kwetsbaar. Daarom was het Landelijk Programmabureau van Doortrappen aanwezig op Velo-City 2022: een van de belangrijkste internationale fiets conferenties.

Programmamanager Juul van Rijn deelde de kennis van vier jaar Doortrappen met een volle zaal in haar sessie ‘Een Duivels Dilemma: focus op fietsstimulering of op fietsveiligheid?’. Ook was er veel te leren van buitenlandse initiatieven en campagnes rondom gedragsverandering.  

Een paar interessante en leuke take-aways van deze inspirerende week:

De 81-jarige Jan Gehl, een wereldberoemde Deense architect en fiets activist, gaf dit jaar de openingstoespraak. Zijn mantra blijft hangen: “Fietsen gaat soms over verkeer van A naar B. Maar het gaat altijd om mensen”. Ook vertelde hij dat hij sinds kort niet meer op de fiets mag van zijn dokter, en hoe groot dat gemis is. 

De aandacht voor ‘soft measures’ gericht op inclusiviteit is enorm toegenomen wereldwijd. Zo deelden meerdere grassroot organisaties hoe zij op creatieve manieren de stemmen van kwetsbare groepen laten horen. Bijvoorbeeld middels een ‘muzikale fietsstraat’ met optredens van lokale groepen of een gekke social media campagne. Maar de inzet ligt voornamelijk nog op lokaal niveau. Vaak mist de support en samenwerking op landelijk niveau. Een programma zoals Doortrappen, met gezamenlijke inzet van nationale en lokale partijen, is best uniek!

En last but not least: al noemen wij onszelf soms een kikkerlandje, in de fietswereld is Nederland groter dan groots! Dit congres gaf ons veel besef momenten dat onze fietscultuur uniek is en ons heel veel vrijheid, gemak, gezondheid, duurzaamheid en vooral geluk oplevert. We mogen er trots op zijn!

 

Cookie settings