Doortraproutes: heerlijk rustig fietsen in en rond Nieuwegein

June 21, 2022 1003 keer bekeken

Doortraproutes zijn mooie fietsroutes over redelijk brede paden met onderweg veel groen. Op deze routes van rond de 25 kilometer kunnen senioren genieten van een rustige fietstocht met weinig obstakels en relatief veilige oversteekpunten. Nieuwegein telt sinds kort ook drie doortraproutes.

Doortraproutes? Dat zijn mooie fietsroutes over redelijk brede paden met onderweg veel groen. Op deze routes van rond de 25 kilometer kunnen senioren -maar natuurlijk ook andere fietsers- genieten van een rustige fietstocht met weinig obstakels en relatief veilige oversteekpunten.

Kies je voor het rondje Nieuwegein of de Lek en Linieroute?

In Friesland en Gelderland zijn al meer dan vijftig Doortraproutes te vinden en ook Nieuwegein telt er sinds kort drie. De eerste is het rondje Nieuwegein (startpunt TOP Laagraven, 25km). Deze fietsroute laat u de verschillende kanten van de stad ontdekken waarbij water en groen, beschermde dorpsgezichten en moderne gebouwen elkaar afwisselen. De tweede Doortraproute is de Lek en Linieroute (startpunt TOP Linielanding, 29km). Deze geeft u een goed beeld van het militair erfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Laat u verrassen door forten, loopgraven, dijken, sluizen, kanalen, kazematten en groepsschuilplaatsen. De derde fietsroute -de Schalkwijkroute- start ook vanaf TOP Linielanding en is met 25km iets korter. Dit is een mooie landelijke en waterrijke route die u door Schalkwijk en Tull en 't Waal voert, langs onder andere Fort WKU, Kasteel Heemstede en de Plofsluis. 

Getest door fietsclubs

De Friese fietsdocenten Karin Broer en Jetty de Vries van de Fietsersbond ontwikkelden de Doortraproutes in het kader van het landelijke programma Doortrappen. Nieuwegein is er trots op een echte Doortrappen-gemeente te zijn. Samen met lokale partners ondersteunt en stimuleert de gemeente senioren om langer op een veilige en plezierige manier te blijven doorfietsen. Bijvoorbeeld met deze Doortraproutes die Veilig Verkeer Nederland uitwerkte in samenwerking met Nieuwegein fietst en die getest zijn leden van verschillende seniorenfietsclubs.

Wilt u ook heerlijk rustig doortrappen? De routes zijn te downloaden als pdf en als GPX-bestand via https://vvn.nl/nieuws/utrecht/doortraproutes.

Cookie settings