Sportbedrijf Lelystad organiseerde het evenement omdat er steeds meer ongelukken plaatsvinden met de fiets.
Mitchell Tollenaar van Sportbedrijf Lelystad: "We merken dat er in Lelystad steeds meer fietsongelukken zijn en dat het steeds drukker wordt op de fietspaden. Wij vonden het belangrijk om daar aandacht aan te besteden." Eerst werden er een aantal voorbeelden besproken waar gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Zoals rondom het stationsgebied. Daarna waren er verschillende workshops.
Tijdens één van de workshops werd samen met een fietsmaker nagegaan of bijvoorbeeld de remmen van de fiets het wel deden en het zadel op de juiste hoogte zat. Het reactievermogen van de senioren werd bij de workshop fietsgym getest en gestimuleerd. Ook handelingen zoals het op- en afstappen werden nagebootst. "We hopen dat ze de oefeningen thuis ook gaan doen. Omdat je dan makkelijker van je fiets op- en afstapt."
Samen fietsen
Na de workshops stond een stuk samen fietsen op de planning. Ook langs knooppunten en potentieel gevaarlijke situaties. "We hopen eigenlijk dat ze de informatie die we hebben gegeven, herkennen in de dagelijkse praktijk," vertelt Tollenaar.
Veel interesse
Deze eerste editie van Doortrappen was gelijk een test om te zien hoeveel animo er voor zou zijn. Daarom werd er vanuit de gemeente alleen een uitnodiging gestuurd naar senioren in een paar wijken. De interesse bleek groot. Tollenaar: "We hadden ruim 100 aanmeldingen, helaas hadden we maar plek voor 36. " Het evenement zal daarom vaker worden georganiseerd, maar wanneer is nog niet duidelijk. Zodra dat duidelijk is zal de gemeente ook ouderen in andere wijken uitnodigen.
Bericht van Omroep Flevoland, zie link met video