Programma fietsgedrag ouderen blijft nodig

April 25, 2022 570 keer bekeken

Medio april kwamen twee nieuwe rapporten uit met data over verkeersslachtoffers en de fiets, van VeiligheidNL en het CBS. UIt de conclusies lezen wij af dat aandacht voor bewustwording van veiligheid op de fiets nog steeds nodig is. Zeker ook voor ouderen.

Nieuwe verkeersveilgheidsdata VeiligheidNL en CBS

Medio april kwamen twee nieuwe rapporten uit met data over verkeersslachtoffers en de fiets, van VeiligheidNL en het CBS. UIt de conclusies lezen wij af dat aandacht voor bewustwording van veiligheid op de fiets nog steeds nodig is. Zeker ook voor ouderen. 

1 op de 3 verkeersslachtoffers met ernstig letsel is een fietser van 55 jaar of ouder, stelt VeiligheidNL in haar bericht op 13 april j.l. We citeren: “Amsterdam, 12 april 2022. Het aantal verkeersslachtoffers met ernstig letsel is in tien jaar tijd (2012-2021) met 18 procent gestegen, blijkt uit recent onderzoek van VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie. In 2021 zijn 110.000 verkeersslachtoffers behandeld op de Spoedeisende Hulp (SEH) afdeling, waarvan 66.600 met ernstig letsel.”

“Bij fietsers met ernstig letsel is in de periode 2012-2021 sprake van een stijgende trend (+29%). Deze stijgende trend wordt voornamelijk veroorzaakt door een stijging van het aantal enkelvoudige fietsongevallen (+26%). Onder fietsers van 55 jaar en ouder steeg het aantal enkelvoudige fietsongevallen zelfs met 42 procent.” Komt het door de e-bike?, vragen velen zich af. “Daarvoor is verder verdiepend onderzoek nodig”, aldus VeiligheidNL.

In het rapport geven de onderzoekers enkele adviezen mee, zoals de suggestie om nader te onderzoeken hoe bestaande valpreventie activiteiten en programma's doorontwikkeld kunnen worden tot effectieve programma's voor oudere fietsers. Doortrappen komt graag in gesprek hierover!

De data zijn een feit en stemmen niet vrolijk, wat niet wegneemt hoe belangrijk ook de gezondheidswinst en het plezier om te fietsen is voor velen. Directeur Martijntje Bakker; “Fietsen houdt jong en oud in beweging en draagt bij aan een gezond leven. Vooral blijven doen, maar neem geen onnodige risico's.”

CBS: fietsslachtoffers in verkeer

Ook het CBS kwam medio april met nieuwe onderzoeksdata betreffende verkeersslachtoffers. Fietsers maken een serieus deel uit van deze groep. Wij citeren uit het nieuwsbericht: “In 2020 kwamen in Nederland 610 mensen om door een verkeersongeval. Dat zijn 51 verkeersdoden minder dan in 2019 en het laagste aantal sinds 2015. 

De meeste slachtoffers in 2020 waren fietsers (229). Dit waren er 26 meer dan in 2019 en één meer dan in 2018. Daarmee werd in 2020 het hoogste aantal fietsslachtoffers in 25 jaar bereikt. Een derde van alle fietsdoden, 74 personen, verongelukte op een e-bike.”

 

Cookie settings