Interview Rachel Plaggenburg: Buurtsportcoach van het jaar

March 06, 2022 459 keer bekeken

“Je beseft je vaak niet hoeveel het voor ouderen kan betekenen. Zoiets simpels als een fietsgroepje opzetten kan zoveel verschil maken. Dus gewoon doen! Geen beren op de weg zien.” In dit interview spreken wij met Rachel Plaggenburg, sinds 17 februari buurtsportcoach van het jaar 2021.

Vandaag gaan wij in gesprek met Rachel Plaggenburg (26), sinds kort uitgeroepen tot buurtsportcoach van het jaar én een enthousiaste Doortrapprofessional in Waterland en Landsmeer. 

Hoe ben jij begonnen als buurtsportcoach?
Ik heb een opleiding sportkunde gevolgd, met een minor in Video en Televisie. Na mijn studie ging ik aan de slag als social media manager. Maar ik miste het contact met mensen. Ik ben echt een doener, met een passie voor sport. Dit wil ik graag overdragen aan anderen. Daarom ben ik anderhalf jaar geleden gestart als buurtsportcoach. Ik ben helemaal op mijn plek nu! 

En nu ben je Buurtsportcoach van het jaar! Hoe heb jij deze prachtige titel behaald?
Mijn kennis van sociale media neem ik mee in mijn vak. Dat is een van de redenen dat ik genomineerd ben. Het is belangrijk dat ons vak meer bekendheid krijgt. Als ik op een verjaardag sta en vertel dat ik buurtsportcoach ben, weet vaak niemand wat het inhoudt. Daar wil ik vanaf. Samen met alle buurtsportcoaches moeten we onze zichtbaarheid een boost geven! Want het is een prachtig vak. En dat kan je mooi verwoorden, maar je kan het vaak nog beter laten zien! Wij hebben bijvoorbeeld een eigen Facebook en Instagram pagina waar ik veel foto’s en filmpjes plaats en onze partners tag. Als je op onze Instagram “teamsportservicezw” kijkt, kun je een aantal video’s vinden over de Doortrappen dag in Landsmeer. 

Hoe ben jij met Doortrappen in contact gekomen?
Via de stichting ‘Samen Meer’; een ontmoetingsplaats voor ouderen in Landsmeer. Met verschillende partijen organiseerden wij hier vorig jaar een geslaagde Doortrappen dag om de Doortrapper van het Jaar in het zonnetje te zetten. Zelfs de burgemeester en de pers waren aanwezig. Ik vond het belangrijk om ervoor te zorgen dat het niet bij 1 evenement bleef. Ons doel was om iets structureels op te zetten. Dus hebben wij tijdens het evenement een groep ouderen bij elkaar gebracht en een fietsgroep opgericht. Wij organiseerden de eerste 4 fietstochten voor hen, daarna moesten ze het zelf oppakken. 

En is dat gelukt?
Het is groot succes! De groep komt nog steeds elke week bij elkaar! Dat had ik eigenlijk niet verwacht. Het zijn verschillende types, maar het klikte erg goed. Ze hebben een whatsapp groep waar ik ook in zit. Elke week krijg ik hele gezellige en mooie foto’s doorgestuurd, vooral van appeltaart op het terras na een fietstocht.

Wat maakt jou zo enthousiast over Doortrappen?
Het draait om mensen bij elkaar brengen. Vooral senioren missen vaak een maatje. Het is geweldig om te zien hoe goed de Landsmeer fietsgroep bijdraagt hieraan. Het gaat verder dan alleen de fietstocht. Ze vertellen veel persoonlijke verhalen aan elkaar. Ze houden elkaar op de hoogte via whatsapp. En leven met elkaar mee. 

En daarnaast natuurlijk het buiten zijn, laagdrempelig in beweging. Vooral ouderen geeft het een stukje vrijheid. 

Welke tips heb jij voor andere buurtsportcoaches die met Doortrappen willen beginnen?
Je beseft je vaak niet hoeveel het voor ouderen kan betekenen. Zoiets simpels als een fietsgroepje opzetten kan zoveel verschil maken. Dus gewoon doen! Geen beren op de weg zien. Maar zorg wel dat je iets opzet waar ouderen structureel iets uithalen. En doe het vooral samen met andere instanties; samen sta je sterker!

 

Cookie settings