Terugblik kwartaalbijeenkomst

September 29, 2021 671 keer bekeken

Op 14 september waren kwartiermakers en coördinatoren -online- aanwezig op de kwartaalbijeenkomst, om te leren van de praktijk. De laatste lockdown is alweer even geleden; welke activiteiten zijn er ondernomen in de gemeenten en hoe zijn deze aangepakt?

Vijf enthousiaste professionals vertelden er over en deelden hun presentaties met ons.

Otto van de Sanden van bureau Attacom lichtte toe hoe zij op het idee waren gekomen om fietsspiegels uit te delen in Breda en tegelijkertijd in gesprek te gaan en voorlichting te geven aan de oudere fietsers. En met succes!

In de Vervoerregio Amsterdam draait een een heel Doortrappen programma en Kim Kreeft en Annemieke Putters presenteerden een aantal voorbeelden daaruit. Van een Doortrappen Puzzel in de regionale krant tot de Doortrappen karavaan, het fietsfestival en een historische fietstocht. Dit bood ook de andere gemeenten veel inspiratie!

VVN zette in Drenthe deze zomer een pilotproject uit onder de vlag van Doortrappen: de Zomerchallenge. Leerlingen van de basisschool kregen een leuk boekje waarmee zij hun (groot) ouders konden uitnodigen om samen een fietstocht te maken en opdrachten te vervullen. In de teksten was het onderwerp fiets-verkeersveiligheid op een speelse manier verwerkt. De mensen in de ‘zaal’ lieten weten dat wat hen betreft de pilot over kan gaan naar een definitief product van VVN. Anne-Loes Postma gaat dit bespreken met het hoofdkantoor. Wordt vervolgd!

En voor gemeenten die wel wìllen beginnen, maar nog aarzelen waar of hoe, presenteerde Wouter Schelvis van stichting Zet het proces dat hij met en voor de gemeente Den Bosch heeft doorlopen. Dit heeft geresulteerd in een handig projectplan Doortrappen voor deze gemeente. Een van de tips is om vanaf de start een projectgroep samen te stellen met mensen uit de diverse geledingen: uit verkeersveiligheid, fiets, maar ook communicatie en welzijn, zorg en/of ouderenwerk. Geïnteresseerden kunnen het van den Bosch plan opvragen bij Wouter.

De contactgegevens van de sprekers en hun powerpoint presentaties staan hier op de Doortrappen website. Ben je nog niet geregistreerd als ‘partner & professional, dan zal je die handeling (slechts 2 minuten werk) nog even moeten verrichten om toegang te krijgen tot deze documenten. 

Cookie settings