12 Noord-Hollandse gemeenten trappen door

July 26, 2021 2491 keer bekeken

Gemeenten in Noord-Holland (met uitzondering van de regio Amsterdam) konden tot 1 juli 2021 subsidie aanvragen bij de provincie Noord-Holland vanuit het programma ‘Doortrappen’.

De subsidie is bedoeld voor initiatieven die 60+’ers bewust moeten maken van hun fietsgedrag en de risico’s in het verkeer, om zo ongevallen te voorkomen. De ondersteuning aan ouderen kan variëren van het geven van tips bij het aanschaffen van een fiets, tot het aanbieden van fietsles. Geïnteresseerde gemeenten konden kiezen voor een eigen aanpak die aansluit op de bestaande lokale netwerken voor ouderen. Per aanvraag was maximaal € 10.000,- beschikbaar.

12 gemeenten

Dit jaar hebben 12 gemeenten uit de provincie Noord-Holland een subsidieaanvraag ingediend. De gemeenten zijn: Alkmaar, Den Helder, Haarlem, Heemskerk, Hollands Kroon, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Schagen, Texel, Uitgeest en Wijdemeren. Deze gemeenten zijn inmiddels allemaal, maar sommige al vanaf het voorjaar, volop met Doortrappen aan de slag met een divers activiteitenprogramma gericht op fietsveiligheid voor ouderen. 

Ouderen bewustmaken van hun fietsgedrag 

Het landelijk programma ‘Doortrappen’ heeft als doel ouderen bewust te maken van hun fietsgedrag om ongevallen te voorkomen. Uit cijfers blijkt namelijk dat 60+’ers op de fiets relatief vaak betrokken zijn bij verkeersongevallen. Ook neemt het gebruik van de e-bike toe, waardoor er meer risico’s ontstaan. Daarnaast wordt de groep 60+’ers de komende jaren groter. Ook op overkoepelend niveau is hier aandacht voor, in het sportprogramma ‘Noord-Holland Beweegt’ van NH Nieuws. In een 10-delige reeks die nu te zien is krijgen ouderen fietstips en fitheidsoefeningen en worden zij gestimuleerd om te blijven fietsen. Lees hier meer over NH Beweegt.

Bron: www.noord-holland.nl

Cookie settings