Niet afstappen maar doortrappen

July 16, 2021 2474 keer bekeken

De nieuwe fietsroute Doortraproute is maandagmiddag 12 juli bij zwembad De Steense in Wolvega door wethouder Jack Jongebloed geopend.

Wolvega De route is onderdeel van het project Doortrappen. Dat betekent dat de route zo toegankelijk mogelijk is gemaakt voor (oudere) fietsers. De gemeente werkt in dit project samen met de Provincie Fryslân, Fietsschool Fietsersbond en Beweegteam Weststellingwerf.

Na de opening startten drie groepen fietsers met de Doortraproute. Er hadden zich 21 fietsers aangemeld.

Wat is het project Doortrappen?

Doortrappen is ontwikkeld op initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het hoofddoel is om het aantal slachtoffers in het verkeer terug te brengen naar 0. Veiligheid in het verkeer is een belangrijke reden voor de gemeente Weststellingwerf om aan het project Doortrappen mee te doen. Wethouder Jack Jongebloed: ‘Maar zeker zo belangrijk vinden wij gezondheid, vitaliteit en het bestrijden van eenzaamheid. Dat komt allemaal samen in dit project. Daarom spelen wij onder het motto ‘niet afstappen maar doortrappen’ hier als grote doortrapgemeente op in’.

Een oefenparcours.

Een oefenparcours. Lenus van der Broek

Wat is een doortraproute?

Doortraproutes in Nederland zijn fietsrondjes van ongeveer 20-30 km die zo rustig en autoluw mogelijk zijn. Andere factoren die meespelen zijn groen, ruime paden, weinig obstakels en zo veilige mogelijke kruisingen. ‘De routes zijn uitgezet voor de oudere fietser, maar we hopen dat iedereen hier gebruik van gaat maken’. De route binnen de gemeente Weststellingwerf start bij zwembad de Steense en is 21 km. Deze route (en andere routes in Friesland) staan op de website van Friesland Beweegt.

Een deel van de groep fietsers die de Doortraproute volgen.

Een deel van de groep fietsers die de Doortraproute volgen. Lenus van der Broek

Na de opening is er een fietstocht voor oudere fietsers onder begeleiding van fietsdocent en buurtsportcoach Rosé Buskermolen. De fietsgroep van Wolvega doet ook mee. Zij fietsen elke week een langere en een kortere route. Wie maandag 12 juli om 13.30 uur samen met de fietsgroep de route wil verkennen, en/of een andere keer met deze groep wil meefietsen, kan contact opnemen. met rose@sportfryslan.nl

Met dank voor de foto's van Lenus van der Broek

Cookie settings