Team Sportservice geeft fietsles aan stadsfietsers, e-bikers en driewielfietsers

July 01, 2021 2569 keer bekeken

Op een stralende maandag in juni werkten de deelnemers aan de fietsles aan hun persoonlijke struikelpunten. Een deelnemer wilde weten: 'Hoe leer ik om met minder angst op en af te stappen?' Gediplomeerd fietsinstructeur Tessa Scholte hielp haar op weg.

Met nog twee lessen te gaan op het wielerterrein in Den Helder, komen alle deelnemers een stapje verder dan toen ze begonnen. Met minder angst, meer behendigheid en meer zelfvertrouwen.

Corona heeft voor veel ellende gezorgd. Maar cijfers wijzen ook uit dat meer dan vijftig procent van de Nederlanders sindsdien regelmatig op de pedalen klimt. Dat is dan weer goed nieuws. Logisch gevolg is dat de fietsverkoop ook in de lift zit. En daarmee de e-bike; een fiets die niet voor iedereen even makkelijk te hanteren is. Een van de redenen voor Team Sportservice om een serie van vier fietslessen aan te bieden. 

In het kader van Doortrappen 

Sinds twee jaar zijn de drie Noordkop-gemeenten druk bezig met de uitwerking van het het landelijke programma Doortrappen. Buurtsportcoaches van Team Sportservice in Den Helder, Hollands Kroon en Schagen organiseren allerlei activiteiten om iedereen veilig te kunnen laten fietsen tot hun honderdste. Eén onderdeel daarvan is het aanbieden van de Fietslessen op maat.  

Elke fiets fietst weer anders

Half februari werden veertien buurtsportcoaches de trotse eigenaar van het certificaat ‘Fietsinstructeur’. Ook de Helderse Tessa Scholte. “We hebben heel veel geleerd. We hebben op allerlei fietsen gefietst om te voelen wat de verschillen zijn. Ook op een e-bike en een driewieler. Het fietst allemaal weer anders en je moet er dus wel even aan wennen. Om mensen veilig op de weg te laten fietsen, willen we deze ondersteunende lessen aanbieden. Het terrein van DOK is een uitgelezen plek. Het is royaal, makkelijk bereikbaar, heeft voldoende parkeergelegenheid en je rijdt niet gelijk in de kijker, zodat de deelnemers zich op hun gemak voelen om te oefenen.”

Persoonlijke wensen

De fietslessen worden in kleine groepen gegeven. “Ik ga vooral in op persoonlijke wensen. Voor de een is dat op- en afstappen, voor de ander leren fietsen op hun nieuwe elektrische fiets en weer een ander vindt het misschien lastig om balans te houden tijdens het omkijken. Daarom heb ik bij inschrijving aan iedereen gevraagd waar hij of zij behoefte aan heeft. Zodoende kon ik antwoorden op die vragen voorbereiden”, licht Tessa Scholte toe. “We houden de groepen echt heel klein om veiligheid te garanderen. We hebben gemerkt dat je minstens een op een moet werken.” 

En het eerste resultaat? Tessa: “Na de eerste les ging het al een stukje beter.” De deelnemer kon die les afsluiten met een rondje fietsen, een mooi resultaat voor de dame die al drie jaar niet meer gefietst had.

Meerdere leenfietsen

Voor deelnemers die zelf nog geen fiets hebben, loste de instructeur dat euvel op met leenfietsen. “Hoewel het altijd prettiger is om op je eigen fiets te fietsen. Want uiteindelijk moet je daar de weg mee op.” 

In de toekomst willen de instructeurs van Team Sportservice ook fietslessen aanbieden aan nieuwe Nederlanders. Daarvoor gaan ze in gesprek met het AZC in Den Helder.  

 

Cookie settings