Handig boekje Fit op de Fiets

April 30, 2021 1899 keer bekeken

In de reeks ‘Wat kan er wel in coronatijd?’ gaan we in gesprek met betrokkenen die op een creatieve, enthousiaste en praktische manier omgaan met de belemmeringen in dit jaar. Dit keer met Wil de Moor over de 'Fit op de Fiets'- boekjes voor ouderen.

Wil is de kwartiermaker van Zuid-Holland en heeft samen met een lokale fysiotherapeut en de Fietsersbond Utrecht ‘Fit op de Fiets'-boekjes ontwikkeld voor ouderen.


Hoe zijn de ‘Fit op de Fiets'-boekjes tot stand gekomen?

“Vorig jaar hebben we in Gorinchem doortrapbijeenkomsten georganiseerd, waar allerlei activiteiten voor ouderen zijn gehouden met betrekking tot verkeersveiligheid.”, licht Wil de Moor toe. “Hier kwam ik met een lokale fysiotherapeut in gesprek over een van de georganiseerde activiteiten, de FietsFitOefeningen. De FietsFitOefeningen zijn ontwikkeld voor het programma Doortrappen om de coördinatie, spierkracht, lenigheid, reactiesnelheid en uithoudingsvermogen van fietsende ouderen te verbeteren. De fysiotherapeut was erg enthousiast over deze interventie, waarna het idee ontstond om de oefeningen vorm te geven in boekvorm. Hiermee zouden ouderen ook thuis aan de slag kunnen gaan met de FietsFitOefeningen, aangezien er niet veel nodig is om de oefeningen uit te voeren. De fysiotherapeut is met dit idee begonnen, waar vervolgens een mooi boekwerk is uitgekomen.”


Wat staat er allemaal beschreven in het Beweegboekje?


“Het boekje is ingedeeld in twee delen. In het eerste deel staan de FietsFitOefeningen zelf en in het tweede deel worden er tips gegeven over de veilige fiets. De FietsFitOefeningen worden met behulp van een illustratie stap voor stap uitgelegd. Ook heeft de fysiotherapeut instructies geschreven om de oefeningen moeilijker te maken, zodat meerdere mensen gebruik kunnen maken van de oefeningen. Daarnaast is er ook informatie opgenomen over accessoires die het fietsen veiliger maken. Voorbeelden als een spiegel, een verende zadelpen en pedalen met extra grip worden omschreven en waarom deze helpen om veiliger te blijven fietsen.”


Wat wil je er mee bereiken?

“Het boekje is erop gericht dat ouderen meer in beweging komen en daarnaast toch meer kennis krijgen over fietsveiligheid. Zo kunnen ouderen langer en comfortabeler blijven fietsen en voelen zij zich veiliger in het verkeer. We zien dit als een mooi middel waarmee ouderen zich kunnen voorbereiden op de komende zonnige periode wanneer er weer volop gefietst kan worden! Het boekje wordt in alle gemeenten van Zuid-Holland gratis beschikbaar gesteld.”


Kunnen andere professionals en organisaties deze boekjes ook zelf gebruiken?

“Jazeker! We willen namelijk zoveel mogelijk ouderen bereiken, dus daarom delen wij graag onze interventie. Op 19 april is het boekje officieel overhandigd aan de wethouder van Gorinchem, waar een corona-proof evenement is georganiseerd. Hierna hebben we een digitale versie van het boekje online gezet op de website van het ROV. Via de webshop zijn de boekjes ook voor oudere fietsers buiten Zuid-Holland te bestellen. Als organisaties het boekje zelf willen laten drukken,kunnen zij contact opnemen met het ROV via het mailadres doortrappen@rovzh.nl.”
 

Cookie settings