Training Doortrappen voor professionals

March 22, 2021 249 keer bekeken

Donderdagavond 18Ā maart gaf fysiotherapeut, seniorencoach en expert valpreventie Marjolein Kuijt weer een interessanteĀ training fietsveiligheid voor de zorgprofessional.

Relevantie van de training
Naarmate we ouder worden, worden onze ogen slechter, ons lichaam stijver en reageren we trager. Ook in ons hoofd verandert er iets waardoor het moeilijker wordt om meerdere handelingen tegelijkertijd te verrichten. Iets als fietsen, wat we ons hele leven al doen, kan dan ineens lastiger worden. Hoe kan je als zorgprofessional iemand hierbij ondersteunen?
 Wat zijn relevante tips die je in jouw eigen werkveld aan iemand kan meegeven?Daar ging fysiotherapeut, seniorencoach en expert valpreventie Marjolein Kuijt afgelopen donderdagavond met ons op in. 

Tips om FietsFit te blijven
Een diverse groep professionals sloot deze avond aan: beweegcoaches, ergotherapeuten, fysiotherapeuten en iemand van de fietsersbond. Marjolein Kuijt gaf hen tijdens de training allerlei tips die zij zelf kunnen toepassen in hun werk, maar ook die ze mee kunnen geven aan de oudere fietser. Tips om ouderen 'FietsFit' te houden. Bepaalde lichamelijke functionaliteiten zoals balans of spierkracht, zijn te trainen en andere belemmeringen kunnen weggenomen worden door het gebruik van hulpmiddelen, zoals een fietsspiegel. 

Fijne handvatten
Zoals wij zelf al ervaarden tijdens de eerste training, weet Marjolein je aandacht goed vast te houden met niet alleen interessante kennis, praktische voorbeelden - maar ook met slimme proefjes om zelf te ervaren welke beperkingen optreden bij het ouder worden. De deelnemers reageerde enthousiast op de training. 
"Voor mijn werk was het met name interessant om te zien dat er zoiets als Fiets Fit bestaat. Daar had ik nog nooit aan gedacht/van gehoord. Als ik met ouderen ga fietsen, heb ik fijne handvatten meegekregen zodat ze langer, veiliger kunnen blijven fietsen.", "Ik vond het super leuk en interessant! Het was een grondige en hele duidelijke presentatie. Daar hou ik van.".


Voor wie was de training?
De fietsveiligheidtraining is voor sport-, welzijns- en zorgprofessionals uit de gemeente die werken met ouderen. Veel professionals komen in hun eigen omgeving steeds vaker ouderen tegen die willen blijven fietsen maar niet meer zo zeker op de fiets zitten. Of hun cliĆ«nten zijn gevallen met de fiets en durven niet meer op te stappen. Voor deze professionals is het belangrijk om tools in handen te hebben die helpen om valincidenten, veelal enkelvoudig, te voorkomen. Maar ook hoe het beste instructie gegeven kan worden aan fietsende senioren.

Ook deelnemen aan deze training? Stuur ons een mailtje via doortrappenregioamsterdam@gmail.com. Dan houden we je op de hoogte als de nieuwe datum bekend is! 

Cookie settings