Training fietsveiligheid en ouder worden

April 01, 2021 496 keer bekeken

Marjolein Kuijt, Valpreventie Het Gooi aan het woord. Zij werkt als fysiotherapeut in Naarden en Bussum en geeft workshops en trainingen aan (zorg)professionals in het gehele land op het gebied van valpreventie en fietsveiligheid voor senioren. Zij gaf onlangs een online training.

Marjolein Kuijt is ook regelmatig aan het werk voor het programma Doortrappen. We vragen haar naar de hoed en de rand. 

Klopt het dat jij onlangs een online training hebt gegeven in het kader van Doortrappen?
Ja, dat klopt. Helaas momenteel alleen nog maar online trainingen i.v.m. de corona maatregelen alhoewel ik inmiddels begrepen heb dat incompany trainingen wel weer offline en dus ‘live’ zouden mogen gaan. Mits dit gebeurt in een niet openbare ruimte.

Vertel ons er meer over!
De training was voor (zorg)professionals, zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten, buurtsportcoaches maar ook mensen van de Fietsersbond en welzijn uit de verschillende gemeenten van de Vervoerregio Amsterdam. De training is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is en met de fietsende senioren te maken kan krijgen. Zo waren er in eerdere trainingen ook fietsenhandelaren, mensen die een fietsgroepje leiden en zelfs mensen van de gemeente en welzijn. De training heb ik gewoon verzorgd van achter mijn bureau bij mij thuis op donderdagavond 18 maart van 19.30 – 21.00 uur.

Wat heb je daar verteld?
In de training komt van alles voorbij m.b.t. fietsveiligheid voor senioren. Ik bespreek de functionele veranderingen bij de ouder wordende mens waardoor het fietsen op zich en veilig deelnemen aan het verkeer voor deze doelgroep een grotere uitdaging kunnen worden. Verder leren de deelnemers welke tips en adviezen ze kunnen geven in het algemeen, voor tijdens het fietsen en m.b.t. ongemakken op de fiets zoals pijn in de benen, rug, polsen, zadelpijn etc. Ook worden er mogelijkheden besproken m.b.t. het instellen van de fiets en welke oefeningen de senior kan doen of die je met jouw beweeggroep kunt doen om ervoor te zorgen dat de doelgroep fit kan blijven “doortrappen”! Hier komen de fietsfitoefeningen natuurlijk voorbij.

Hoe heb je het ervaren?
Een cursus of workshop geven blijft altijd leuk door de interactie met anderen en het leren van elkaar. Ik krijg er heel veel energie van. Natuurlijk zou ik liever willen dat de trainingen weer op locatie mogen vanwege de interactie met de deelnemers en dat we daadwerkelijk de oefeningen met elkaar kunnen doen maar dit is een prima alternatief.

Is dit voor herhaling vatbaar?
Wat mij betreft zeker! Maar kennelijk ook wat een aantal gemeenten betreft. Er staan alweer een aantal online-trainingen gepland en er is een aantal gemeenten die wachten totdat er weer op locatie getraind mag worden.

Wat adviseer jij andere professionals die ook online hun netwerk en/of ouderen willen informeren?
Ik adviseer dan ook aan andere professionals om hun gemeente te stimuleren om aan te sluiten bij het programma “Doortrappen”, zich te verdiepen in de uitdagingen in het verkeer en het fietsen op zich bij ouderen zodat er bijeenkomsten georganiseerd kunnen worden waarbij de ouderen bewust gemaakt kunnen worden van de uitdagingen in het verkeer en vooral wat ze er zelf aan kunnen doen om veilig te kunnen blijven doortrappen tot hun 100ste!

Dank je wel Marjolein voor dit gesprek!

 

 

Cookie settings