Een relaxte fietsroute. Dat is waar fietsende 65-plussers in Utrecht de meeste behoefte aan hebben.

February 10, 2021 1123 keer bekeken

Een kwart van de ouderen stapt nog dagelijks op de fiets, maar velen voelen zich belemmerd door asociale weggebruikers en drukte. Daarom willen ze hulp bij het vinden van prettige fietspaden via de routeplanner, smartphone of computer.

In navolging van Houten en Nieuwegein wil ook de gemeente Utrecht maar al te graag deelnemen aan het landelijke programma Doortrappen.

In navolging van Houten en Nieuwegein wil ook de gemeente Utrecht maar al te graag deelnemen aan het landelijke programma Doortrappen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hoopt dat senioren door dit initiatief blijven fietsen tot hun 100e levensjaar. De deelnemers krijgen tips om fit te blijven, advies voor de beste fiets en kunnen meedoen aan diverse activiteiten.

De afdeling Onderzoek en Advies van de gemeente Utrecht hield onlangs een peiling onder de oudere leden van het Bewonerspanel om hun behoeften in kaart te brengen.

Slechts 16 procent van de geënquêteerden zegt bijna niet meer te fietsen. In 42 procent van de gevallen komt dit door lichamelijke klachten, terwijl 23 procent het simpelweg te gevaarlijk vindt om de fiets te pakken. Toch beoordeelt meer dan de helft van de 65-plussers (52 procent) hun eigen wijk als verkeersveilig.

De Doortrappen-activiteit 'relaxte route', waarbij ouderen geholpen worden bij het zoeken van fijne fietspaden, spreekt 38 procent van de senioren het meest aan. Vijftien procent ziet activiteiten gericht op gezond en fit blijven wel zitten.

Bron: Telegraaf - 10 februari 2021, door Michiel van Renselaar

Cookie settings