Met slimme tips langer veilig doortrappen

September 24, 2020 1811 keer bekeken

Samen met de Fietsersbond heeft het ROV Zuid-Holland tien korte instructieve filmpjes gemaakt over veilig fietsen op de elektrische fiets. TestKees van de Fietsersbond pakt verschillende onderwerpen bij de kop en geeft handige tips:

waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische fiets? Hoe kun je zo veilig mogelijk fietsen en welke materialen maken het fietsen comfortabeler en veiliger? De filmpjes zijn gericht op de ervaren fietser die veilig wil kunnen blijven fietsen. In 2019 overleden 57 mensen door een ongeval met een elektrische fiets. Dat is onacceptabel. Met deze filmpjes hoopt het ROV hier iets aan te doen.

In elke film zien we TestKees van de Fietsersbond een van de onderwerpen op heldere wijze uitleggen. Zo legt hij de voor- en nadelen uit van een middenmotor en een voorwielmotor en geeft hij aan welke remmen in welke situatie goed werken. Ook geeft hij tips over het goed afstellen van het zadel en staat hij stil bij de verschillende versnellingen. Past een naafversnelling beter bij je of een derailleurversnelling? Alles bij elkaar zijn er veel opties en mogelijkheden, maar op een begrijpelijke manier loodst Kees de kijker door de keuzes die er zijn. “Met brede banden heeft u meer grip.” “Er is nu ook fietsverlichting waarmee je de weg voor je net zo goed kunt zien als in de auto.” “Monteer een spiegel want dat is handig om een blik achteruit te werpen zonder dat je je hoeft om te draaien.” Alle filmpjes zijn bedoeld om iedereen veilig en langer te laten fietsen

Fietsvaardigheid

Naast het op orde hebben van alle materialen wordt ook ingegaan op de fietsvaardigheid. Zo kunnen fietsers hun vaardigheid verhogen op een fietsvaardigheidsparcours. Aan bod komen zaken als de onverwachte noodstop, veilig op- en afstappen, vlot en stabiel wegrijden en fietsen zonder slingeren. In verschillende gemeenten worden Doortrappen-dagen georganiseerd waar fietsers hun kennis en vaardigheden kunnen vergroten, zie www.doortrappen.nl. Doortrappen is het landelijke programma specifiek gericht op de ervaren en seniore fietser.

ROV Zuid-Holland

Het ROV Zuid-Holland (Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid) is een uitvoeringsorganisatie van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de provincie Zuid-Holland. Ons belangrijkste doel is om verkeersveilig gedrag binnen de provincie Zuid-Holland de norm te maken. Dit doen we onder de noemer “Maak een punt van nul”, onder meer door educatieve programma’s aan te bieden en verkeersveiligheidscampagnes uit te rollen.

Een groot deel van de verkeersongevallen is het gevolg van onveilig gedrag. Hoe mensen zich gedragen in het verkeer hebben ze grotendeels zelf in de hand. Het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers is daarom niet alleen een verantwoordelijkheid van de overheid, maar van élke verkeersdeelnemer.

Doe jij ook mee?

Samen maken we een punt van nul verkeersslachtoffers: www.maakeenpuntvannul.nl

Cookie settings