Doortrappen-ambassadeur Herman Groot geeft advies en tips bij rijden op driewielfiets

August 24, 2020 2117 keer bekeken

Herman Groot heeft de driewielfiets omarmd. Hij is fan van deze fantastische fiets. Niks alleen voor gehandicapten. Dat imago heeft deze handige driewieler allang achter zich gelaten. Maak kennis met onze nieuwe ambassadeur, die bovendien gecertificeerd fietsdocent is.

De driewielfiets is er voor iedereen die mobiel wil blijven en bijvoorbeeld niet meer op twee wielen durft te rijden. Aan die mensen geeft Herman Groot gevraagd (en soms ook ongevraagd) adviezen, tips en trainingen. De fietsfanaat is een van onze Doortrappers. Hij wil graag een van de gezichten van dit project worden. En mensen die daar interesse in hebben een eindje op weg helpen als fietsdocent.

 

Groot is gecertificeerd fietsdocent. Betrokken bij de Fietsersbond, grondlegger van de Fietsschool (ook een onderdeel van deze bond) en oprichter van het platform driewielfietsenwijzer.nl. Je kunt dus wel zeggen dat hij weet waarover hij praat. Waar het gaat om twee- en driewielers.

Fietsdocent Herman Groot is onze Doortrappen-ambassadeur. Meer weten over leren fietsen op een driewielfiets? Dan ben je bij hem aan het juiste adres.[/caption]

Begon met schaatslessen

“Het is eigenlijk begonnen met schaatslessen in Haarlem. Vandaaruit werd ik gevraagd of ik niet ook fietslessen wilde verzorgen. Tuurlijk, geen probleem. Ik kwam daarna in aanraking met een dame die heel enthousiast was over driewielfietsen en het vonkje sloeg over. Voor de driewieler dan”, vertelt Groot met een knipoog.

Individuele fietslessen

‘Blijf veilig fietsen’, ‘Van twee naar drie’, ‘Fosielvrij rijden’. Het zijn een paar projecten waar Herman Groot aan verbonden is geweest en zijn medewerking aan verleend heeft. Nu, in coronatijd waarin veel activiteiten stilliggen, is hij vooral bezig met individuele fietslessen voor mensen die een driewielfiets hebben aangeschaft. Of hij geeft tips bij de aanschaf ervan.

Als je niet meer op twee wielen durft

“Het is zo’n prachtoplossing als je niet meer zo stabiel bent. Als je niet meer zo goed durft te fietsen. Ik help mensen heel graag op weg. We hebben met de vrijwilligers een heleboel tips en oefeningen op een rij gezet. Denk aan in de kleinste versnelling wegfietsen. Je trekt in je auto toch ook niet in zijn vijf op bij het stoplicht!”

Je bent niet de enige

Andere oefeningen die mensen zelf al kunnen doen na de aanschaf van een driewielfiets zijn: ‘ga ontspannen zitten en kijk naar voren in plaats van naar je stuur’, ‘leun eventjes naar links of rechts om te voelen dat je stabiliteit uit je fiets komt’. “Zo krijg je meer vertrouwen in je fiets”, tipt de fietsdocent. En vooral: ‘weet dat je niet de enige bent, iedereen heeft er in het begin moeite mee’.”

Doortrappen promoten in de Noordkop

Binnenkort maakt Herman Groot fysiek deel uit van het team dat Doortrappen in de Noordkop nog meer gaat promoten. Misschien middels Ontdekdagen, die hij in het verleden met diverse partijen organiseerde. “Dat waren heel goed bezochte dagen. Met dealers, de beste leveranciers en zorgpartners.”

Wie meer wil weten, hulp nodig heeft of vrijwilliger wil worden, kan een kijkje nemen op de site: driewielfietswijzer.nl.

Cookie settings