Joke Broeke en haar driewiel: vrienden voor het leven

August 24, 2020 2267 keer bekeken

Joke Broeke en haar Easy Rider. Dat is vier handen op één buik. Dikke mik. Vrienden voor het leven. “Ik rij er nu bijna drie jaar met heel veel plezier op. Ik wil heel graag een voorbeeld zijn voor anderen.” Joke is onlangs weer terug verhuisd naar Den Helder.

Ze zit er heerlijk op haar plek. Voor haar driewielfiets heeft ze een plekje gevonden onder het afdek van de woonleefgemeenschap. Iedereen vindt het prima dat hij daar staat.

Joke kocht de fiets nu bijna drie jaar terug. Hagelnieuw. “Ik had mijn arm gebroken. En die wilde maar niet genezen. Ik op een scootmobiel, want ja, autorijden mocht ik niet. Ik werd alleen maar stijver en stijver. Ik dacht: ‘dat is het niet hoor. Ik moet iets anders.’ Dus ik heb mijn auto verkocht en er een driewielfiets voor gekocht. Fantastisch! Ik voelde me al heel snel een stuk energieker en fitter.”

 

‘Dit is mijn fietsie’

Eerst probeerde Joke nog een gewone driewieler waar je rechtop op zit, maar dat vond ze te eng. “Het was zo hoog in mijn beleving. De Easy Rider is veel lager. Dat zit heerlijk. Ik dacht gelijk: ‘dat is mijn fietsie’. Ik heb er een speciale zitting bij aangeschaft zodat je nog fijner zit. Ik heb namelijk ook een bekkenprobleem. Al jaren.”

Helemaal niet lastig

Ze weet inmiddels precies hoe haar fiets werkt. Parkeert hem net zo makkelijk achteruit in op de plek waar ze hem hebben wil. “Tis net een auto met aanhanger, je moet even weten hoe het werkt. Maar het is niet lastig hoor. Als je het door hebt, is het prima te doen.”

Korte draaicirkel, makkelijk hanteerbaar

De Helderse Joke vindt dat haar driewielfiets lekker licht trapt. Korte draaicirkel, makkelijk hanteerbaar, een superexemplaar. En hij ziet er sportief uit. Ze hoopt er veel mensen mee aan het denken te zetten. “En weet je? De verzekering is gewoon als voor een stadsfiets. Geen poespas. Ik raad wel iedereen aan: neem een achteruitkijkspiegel, want dat geeft je veel meer rust. Ik gebruik-em heel veel.”

Joke helpt je graag op weg

Voor ons project Doortrappen wordt Joke Broeke ambassadeur. Zij gaat op allerlei mogelijke manieren laten zien hoe fijn het is om te blijven bewegen. En dat dit juist prima kan met een driewielfiets. Dat het een sportief vervoermiddel is voor iedereen die nog wil blijven fietsen. Dat het niet alleen voor kleine kinderen of gehandicapten is, maar voor iedereen! En ze helpt je, met al haar ervaring, heel graag een eindje op weg voor de eerste kilometers.

Cookie settings